Frýdlantský dům byl chráněný, pro špatný stav přesto musel k zemi

Frýdlant – Ani památková ochrana nepomohla historickému klasicistnímu domu v Husově ulici v centru Frýdlantu. Kvůli svému stavu přišel zatím o nadzemní podlaží, zbylé ruiny zůstávají stát. Obyvatelům se většinou ulevilo, opuštěnou budovu obývali bezdomovci a hrozil její pád. Současně však město přišlo o jednu část své historie. Není přitom vyloučeno, že podobný osud potká i další frýdlantské památky.

Klasicistní dům v Husově ulici byl typický pro zástavbu, která v severočeském Frýdlantu vznikala po velkém požáru města ve druhé polovině minulého století. V posledních letech však chátral. „Bez údržby byl posledních deset, patnáct let,“ upřesnil Petr Freiwillig z liberecké pobočky Národního památkového ústavu. Nepomohla ani památková ochrana, kterou prosadilo vedení města. „Byl to pokus dům uchránit, ale soukromí vlastníci už na uchránění domu neměli,“ řekl frýdlantský starosta Dan Ramzer.

Z architektonicky cenné památky se tak postupně stala ostuda Husovy ulice, na kterou musel být vydán demoliční výměr. Kdy půjde k zemi, bylo jen otázkou času. Ačkoli s jeho stržením ztratil Frýdlant část své historie, pro obyvatele v poslední době budova symbolizovala spíše potíže. „Přespávali v něm bezdomovci,“ poukázala frýdlantská obyvatelka. „Jsem rád, že hrozba pro děti, které tam chodí do školy, a pro občany města zmizí,“ uvedl starosta Ramzer.

Husova ulice by brzy mohla přijít i o další architektonický skvost – hrázděné a asi stejně staré stavení. Stojí za hranicí městské památkové zóny, nevztahuje se na ně ochrana a nový vlastník se je chystá strhnout. Památkáři s jeho rozhodnutím zřejmě nic nenadělají. „Je to velká, nenapravitelná ztráta, řekl bych, že citelnější než v případě dlouhodobě poškozeného objektu,“ srovnal hrázděný dům s tím právě bouraným památkář Freiwillig.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)