Pstruzi ze šumavského rybářství jsou zdraví, potvrdili veterináři

Stachy - Pstruhařství Mlýny na Prachaticku prodává zdravé ryby. Výskyt toxických látek rozbory neprokázaly. K tomuto závěru došli veterináři. Reagovali tak na tvrzení časopisu dTest, který na nepovolené látky upozornil. Podle veterinářů se látky mohly objevit jen v dovezených rybách, a nikoliv v domácích. Farmu ale skandál připravil o zákazníky a teď bojuje o přežití.

Z rybí farmy na břehu říčky Špůlky každoročně na tuzemské stoly putuje až 50 tun šumavských pstruhů. Podnik, ve kterém pracuje osm lidí, ale nyní bojuje o přežití. Zruinovat ho může článek v časopisu sdružení spotřebitelů dTest.

Ryby ze Pstruhařství Mlýny, které zástupci časopisu zakoupili, podle občanského sdružení obsahovaly nepovolenou látku. „Pstruzi neměli vůbec být uvedeni na trh,“ tvrdí Ida Rozová. Proti takovým závěrům se majitel líhně ostře ohrazuje. Zakázané látky prý nepoužívá ani on, ani žádný chovatel hospodařící proti proudu Špůlky.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Do sporu zasáhli veterináři, kteří okamžitě odebrali vzorky. „Výsledky byly negativní, žádná opatření nebyla v tomto případě nutná,“ potvrdil ředitel českobudějovické veterinární správy František Kouba. Sdružení spotřebitelů si však stojí za svým a rozpor mezi výsledky neexistuje. Množství toxické látky, která zbavuje ryby plísní, časem totiž postupně klesá. „Nález se dostal pod limit, který je pro ryby stanoven,“ doplnila Rozová.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Podle organizátorů farmářských trhů má šumavských pstruh na stáncích stále své místo. I proto se budou snažit rybářům z Mlýnů pomoci. „Přestože je zdraví spotřebitelů prioritní, není důvod panikařit,“ uklidňuje veřejnost šéfka jihočeské agrární komory Hana Hricová.

Zástupci časopistu dTest nechali v laboratořích zkontrolovat 17 vzorků pstruha duhového od tuzemských chovatelů. Nepovolené látky obsahovaly tři z nich. Veterinární správa případy postupně řeší, zatím žádnou pokutu nevyměřila.

Líheň pstruhů
Zdroj: ČT24