Železný Brod usiluje o nové autobusové nádraží

Železný Brod (Jablonecko) – Problém s nebezpečným autobusovým nádražím řeší Železný Brod na Jablonecku. Jeho úprava a stavba nového přestupního uzlu u vlakové stanice by ale stála desítky milionů. Jedinou možností tak jsou evropské dotace.

Železnobrodské nádraží patří mezi poslední v zemi, kde ještě musí autobusy ze zastávek couvat. Podle dopravce je asi nejrizikovější v kraji. „Dochází tam ke kolizním situacím, kdy vysoká frekvence cestujících brání bezpečnému vyjetí autobusů,“ vysvětlil vedoucí střediska Jablonec nad Nisou společnosti BusLine Rostislav Mocko.

Město chce peníze na opravu nádraží v centru a současně na vybudování nových zastávek u vlakové stanice. Před lety už jednou neuspělo, a proto projekt osekalo ze 100 na 66 milionů korun. „Odpadly nám tak dva kruhové objezdy, zastřešení autobusového terminálu, otočka pro autobusy,“ potvrdil starosta Železného Brodu André Jakubička (nez.).

Ti, kteří chtějí v Železném Brodě přestoupit z vlaku na autobus, musejí se zavazadly přes půl města. Nově by spoje zastavovaly i u vlakového nádraží. Radnice teď ale musí počkat, jak komise posoudí netradiční projekt složený ze dvou částí. „Projekty budou hodnoceny podle stejných bodových kriterií a nebudou nijak preferovány,“ uvedla mluvčí Regionální rady Severovýchod Eva Jouklová a starosta Jakubička doplnil: „Neumím si představit, že by město naší velikosti našlo finance ve vlastním rozpočtu.“

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)

Otáčení autobusu je mimořádně rizikové. Ví to i řidič, který tak na jaře v Lučanech nad Nisou zadní částí vozu zachytil invalidu. „V těchto dnech byl řidič autobusu obviněn ze spáchání trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti,“ prohlásila mluvčí jablonecké policie Ludmila Knopová.

Když dotace vyjde, začnou v Železném Brodě stavět příští rok. V nedalekém Tanvaldu jsou dál a se stavbou nádraží už pomalu končí. Na nový terminál zde začnou autobusy zajíždět na začátku příštího školního roku. Jestli budou úspěšní i v Železném Brodě, by mělo být jasné na podzim.