Zateplování ZŠ Máj pokračuje, teď už bez azbestu

České Budějovice – V areálu základních škol Máj v Českých Budějovicích pokračuje druhá etapa zateplování. Práce probíhají pod bedlivým dohledem. Důsledkem loňské první části rekonstrukce bylo uvolnění nebezpečných azbestových vláken, kvůli jejich přitomnosti musela být škola v zimě zcela uzavřena a děti se učily v jiných budovách. Zatím však nic nenasvědčuje tomu, že by se azbest během druhé fáze zateplování opět uvolnil.

Školní budovy v Máji byly postaveny z boletických panelů, které obsahují azbest a minerální vlákna, na něž se mohou vázat rakovinotvorné látky. Při rekonstrukci je nutné staré panely odstranit. Tentokrát práce probíhají v hermeticky uzavřeném prostoru, uvnitř jsou během odstraňování boletických panelů statisícové koncentrace azbestových a minerálních vláken na metr čtvereční. Ven se ale díky speciálním odsavačům nedostanou.

Čtvrtletní mimořádná uzavírka budov se tak snad nebude opakovat. „Každodenně inspektoři inspektují, zda sanace probíhá tak, jak má,“ ubezpečila vedoucí akreditované laboratoře Zoja Guschlová. Podle budějovického primátorského náměstka Kamila Calty všechna měření zatím ukázala nulu.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Májské školy byly první, kde se nebezpečná vlákna po rekonstrukci objevila. Kdo v tomto případě pochybil, bude rozhodovat soud. Zatím se však s podobnými problémy musí utkat i další školy. Azbest na jaře odstraňovali například v mateřské škole na Zlínsku, naposled hygienici naměřili jeho zvýšenou koncentraci ve spojovací chodbě budov ZŠ Dukelská ve Strakonicích. Začátek školního roku to podle místostarostky Ivany Říhové neohrozí. Město však bude muset nechat odstranit staré panely.