Gotické sklepy pod Národní zřejmě budou přístupné

Praha – Investor stavby Copa centrum ve Spálené ulici v Praze plánuje zpřístupnění památkově chráněných gotických sklepů pod Národní třídou. Naději na světlou budoucnost však zatím má pouze část sklepů. O zbytku, kterému ministerstvo kultury nepřiznalo památkovou ochranu, investor ještě nerozhodl. Není tak vyloučeno jejich zbourání, ale ani zachování. O záchranu kompletních sklepů však usilují památkáři.

Středověké sklepy jsou podle památkářů dokladem gotické zástavby v oblasti Spálené a Národní. Archeologové je objevili v roce 2009 při záchranném výzkumu, který předcházel výstavbě multifunkčního centra. Kvůli nálezu se stavba dlouho odkládala, když se ministerstvo kultury rozhodovalo, zda sklepům udělí památkovou ochranu, a jak velké části se bude týkat.

Když je jasné, že osud části sklepů zůstane na vůli investora, obrátili se památkáři na něj s žádostmi o jejich zachování. Podle odborníků je nález sklepů hodnotný, pozůstatky původních domů jsou navíc dobře zachované. „Rádi bychom s investorem našli shodu na tom, aby zůstala zachována i zbylá část sklepů,“ řekl v rozhovoru Ondřej Šefců z Národního památkového ústavu.

Gotické sklepy u pražské Národní třídy
Zdroj: ČT24

Že sklepy zůstanou, nevyloučila mluvčí investora Michaela Winklerová. Projekt podle ní umožňuje zachování celého komplexu sklepení. Přesto podle ní není jasné, jak investor se sklepy naloží. „Momentálně věc řešíme s příslušnými úřady. Zatím nemáme finální výsledky, tak to nemůžeme komentovat. Je ale otázkou, proč by tam měly sklepy zůstat, když nemají památkovou ochranu,“ předložila mluvčí pohled investiční společnosti CPI.

Multifunkční objekt Copa centrum by měl mít čtyři podzemní a sedm nebo osm nadzemních podlaží. V šesti propojených budovách mají být byty, kanceláře, pasáže s obchody a zřejmě i parkoviště pro 250 aut. Objekt bude propojen i se stávajícím obchodním domem. Projekt spoluvlastní skupina CPI podnikatele Radovana Vítka a podnikatel Sebastian Pawlowski. V úterý byla v souvislosti s výstavbou objektu zhruba na dva roky uzavřena stanice metra Národní třída, která současně projde rekonstrukcí.