Zchátralé hroby německých obyvatel Kravař obec opravila

Kravaře (Českolipsko) - V Kravařích na Českolipsku opravili hroby německých obyvatel. Po odsunu Sudetských Němců se o ně neměl kdo starat. Rozbité a zchátralé náhrobní desky tak dlouhá léta hyzdily hřbitov. Nakonec se ale obec rozhodla přihlásit k odkazu Němců a připravit důstojné pietní místo.

67 let se o hroby nikdo nestaral. Kravařští zastupitelé však chtěli uctít pietu svých obyvatel, a tak náhrobky opravili. Práce trvaly rok a přišly na 200 tisíc korun.

V Kravařích žili ještě před válkou hlavně Němci. Už na konci 19. století tvořili nadpoloviční část zdejších obyvatel. Osm zrestaurovaných hrobů je z dvacátých let minulého století. Jejich opravu přesto vnímali někteří negativně. Většina obyvatel ale projekt vítá. 

Snahu obce ocenilo i německé velvyslanectví a to za přínos německo-českému porozumění. „Přeci jenom toho máme mnoho společného a musíme se snažit společně žít, a proto je velmi důležité si i vzpomenout na lidi, kteří tady prožili celý svůj život,“ uvedl Ingo von Voss, vyslanec SRN v Praze.

Obec už také několik měsíců pátrá po potomcích německých obyvatel. Teď chce pomoci i německé velvyslanectví.

Opravené hroby v Kravařích (zdroj: ČT24)