Na počest Vlasty Buriana se koná jízda veteránů

Praha/Liberec – Desítky milovníků historických aut dopoledne vyrazily z Prahy na 140 kilometrů dlouhou trasu do Liberce. Ten je rodištěm herce a komika Vlasty Buriana a účastníci si tak připomněli 50. výročí jeho úmrtí. Zároveň ukázali legendární značky vozů i z předválečných dob. Do cíle na sever Čech dorazí v podvečer.

27 nablýskaných vozů se v sobotu dopoledne vydalo po stopách krále komiků z Prahy do jeho rodného Liberce. Historicky první sportovní jízdu uspořádala Společnost přátel Vlasty Buriana. Její předseda Pavel Holík říká, že mezi nejoblíbenější záliby herce patřil právě automobilismus.

Zastoupení měly vozy z první republiky, poválečného období, ale i z 50. let. Na start byly připuštěny jen vozy vyrobené do roku 1962, tedy ty, které mohl Vlasta Burian během svého života vidět nebo i sám řídit. Třeba Morris 8 z roku 1936 nebo poslední nákladní škodovka z výroby Mladé Boleslavi z roku 1945, kterou pro Čechy objednávalo ještě německé ministerstvo.

Organizátoři doufají, že se z letošní první spanilé jízdy stane tradice. A protože má korespondovat s životní poutí Vlasty Buriana, vyrazí druhý ročník opět z Prahy do Liberce.

Reportáž Petry Tuháčkové (zdroj: ČT24)