Vodákům se otevřel jez u Jelení lávky

Český Krumlov - První vodáci na kánoích a raftech spluli českokrumlovský jez na Vltavě u Jelení lávky. Kvůli rekonstrukci byl celý letošní rok zavřený. Dnešním dnem začala druhá etapa přestavby, která umožňuje vodákům splutí jezu. Doteď mohli lodě přes vodní dílo pouze přenášet. Oddechli si jak vodáci, tak i někteří podnikatelé. Jen provozovatelé malé vodní elektrárny za poslední dva týdny z náhonu vytáhli více než desítku tonoucích lidí. Vodáci totiž uzavření nerespektovali a vydávali se na jez.

Krátce po 14. hodině pracovníci vytáhli z propusti trámy, které zabraňovaly vyššímu průtoku vody, a ta začala proudit do nově vybudovaného koryta. Je určeno především pro vodáky. „Nyní vlastně procházeli staveništěm, udělali jsme pro ně takovou provizorní cestu. Ta nyní ovšem bude uzavřena, protože těžiště prací se přesune právě do těchto míst,“ řekl Jiří Toušek z firmy, která přestavbu provádí.

Splav pod zámek patří k oblíbeným místům. Denně sem míří stovky vodáků, většina z nich zastavuje u mola. Lodě dosud přenášeli pod jez po zhruba sto metrů dlouhé cestě. Podle oslovených provozovatelů půjčoven lodí jde o jediné kritické místo na řece. „Možná to i trochu ovlivňuje objednávky, které nám chodí, protože lidi se bojí,“ připustil Radek Šťovíček.

Teď by se podle vodohospodářů měla situaci zklidnit. Částečné zprovoznění jezu prospěje plynulosti provozu na řece. Bagry na místě ale zůstanou. „Dojde k otevření vodácké propusti, bude sjízdná pro rafty. Pro normální kánoe pouze se zvýšenou opatrností, protože ta jezová propusť není dokončená,“ řekl Martin Poláček z Povodí Vltavy. 

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Lidé, kteří si na zdolání propusti netroufnou, budou muset lodě přenášet delší cestou než doposud, protože na staveniště jezu je zákaz vstupu. „Místo pro výstup z lodí bude situován u levého břehu u schůdků vedoucích do ulice Rybářská, kde bude instalován k tomuto účelu ponton. Nástupní místo do řeky se bude nacházet dále po proudu před montážní a pracovní plošinou v místě původní lávky přes řeku,“ uvedl mluvčí krumlovské radnice Jiří Kubovský.

Rekonstrukce vodního díla bude trvat do března 2013. Odhadované náklady na přestavbu, kterou hradí investor Povodí Vltava, činí zhruba 45,6 milionu korun bez daně.