Stávající stánky na Václaváku nahradí 11 designových

Praha - Pražský magistrát představil podobu nových prodejních kiosků, které by měly stát na Václavském náměstí. Od příštího roku tam má být 11 designových stánků, které bude vlastnit a pronajímat hlavní město. Prodejci ale nadšení nesdílí, buřty v nich prý nabízet nepůjde.

Všech 22 stánků začátkem příštího roku z Václavského náměstí zmizí. Nahradí je kiosky ve tvaru lodi od renomovaných architektů Ciegler Marani, které teď vybrala komise magistrátu. A bude jich o polovinu míň, jen 11. „Stánky jsou v dnešní době dominantou náměstí, přitom by měly být doplňkem,“ uvedl Jan Adámek, předseda Sdružení Nového Města pražského.

„Bude deset stánků pro komerční účely a jeden stánek bude pro potřeby Pražské informační služby. Podle odhadů, které máme, se jeden stánek pohybuje kolem milionu korun,“ uvedla Aleksandra Udženija, radní pro obecní majetek, Magistrát hl. m. Prahy. 

Vybavení kiosků jako třeba ventilaci si budou muset zaplatit nájemci. Podle Ciglera může být ve stáncích různé zboží, nejen například květiny, tisk nebo buřty.

Prodejci záměr města nechápou, na žádost Prahy 1 před pěti lety změnili vzhled většiny stánků. Zaplatili za ně miliony korun a teď jsou naštvaní, že o investice přijdou, protože dostali výpověď, a pokud tady budou chtít dál podnikat, musí se zúčastnit výběrového řízení. „Stánky, které byly předvedeny, jsou zcela nefunkční, nedají se vůbec provozovat. Jsou nevětrané, prosklené ze všech stran, není tam vzduch,“ říká Milan Janeček, majitel stánků.

Vedení magistrátu, očekává, že nové kiosky budou pro město výhodnou investicí. Radní budou o pořízení stánků rozhodovat až po prázdninách. Peníze na jejich výrobu, celkem 11 milionů korun, prý hlavní město má.

Reportáž Luďka Jíry k novým pražským stánkům (zdroj: ČT24)