Archeologové u Pražského hradu vykopali pohřebiště z 10. století

Praha – Nedaleko Pražského hradu, v pražských Střešovicích, objevili archeologové rozsáhlé pohřebiště z desátého století. Některé nálezy jsou mnohem starší - až šest tisíc let. V těsné blízkosti se zároveň buduje i tunel Blanka. Také při této stavbě se postupně odkrývají obdobná pohřebiště.

Na pozemku se chystá stavba několika bytových domů a vědci si byli úspěchem jisti ještě dříve, než začali kopat. „Věděli jsme, že tam určité nálezy budou,“ podotkla Drahomíra Frolíková z pražského archeologického ústavu.

Téměř před devadesáti lety na těchto místech již jeden archeologický průzkum proběhl. Stalo se tak, když v roce 1924 pozemek koupili potomci prvního československého prezidenta, Alice a Jan Masarykovi. Dům zde ale nikdy nepostavili, a tak plochu o rozloze několika desítek metrů prodali zpět Praze.

Pohřebiště leželo nedaleko Pražského hradu (zdroj: ČT24)

Dnešní archeologové místo zkoumali dva a půl měsíce. Za tu dobu odkryli pět desítek hrobů z 10. století a jeden z druhé půlky pátého tisíciletí před naším letopočtem. V nich našli drobné předměty, bronzové jehlice do šatů, kovové a jantarové korálky nebo takzvané záušnice. Množství nálezů výzkumníky překvapilo a průzkum proto museli prodloužit. Částka, kterou teď musí investor zaplatit, se tak vyšplhala k jednomu milionu korun.

Všechny nálezy jsou už vyzvednuté ze země a pracují na nich desítky vědců a odborníků. Kosterní pozůstatky zkoumají antropologové, kovové předměty čeká náročná konzervace. Než se objevy dostanou do muzea, bude to trvat i několik let.

Podobně exkluzivním výsledkem se mohou pyšnit archeologové na jižní Moravě. Před pár dny se jim na Přerovsku náhodou podařilo odkrýt základy domu, který mohl fungovat jako škola Jednoty bratrské. Právě zde přitom studoval a později i učil „učitel národů“ Jan Amos Komenský.

Telefonát Evy Knajblové (zdroj: ČT24)