Výkup hub jen kvete, lidé si rádi přivydělají

Praha - V Česku se rozmáhá obchod s houbami. Čím dál více lidí si totiž chce sběrem hub přivydělat. Výkupny za některé druhy nabízí i víc jak čtyři tisíce korun za kilo. Pravé houbařské žně ale podle odborníků teprve přijdou.

Podmínky výkupu jsou ale přísné. „Vykupujeme pouze první jakost, tzn. houba musí být ten den utržená,“ uvedl překupník Štěpán Hiršl. Houby se proto vykupují půlené, aby bylo vidět, že nejsou červivé.

Za čerstvé houby jsou překupníci ochotni zaplatit v rozmezí třicet až šest set korun za kilo. Za sušené houby zaplatí výkupny ještě více - od dvou set korun za kilogram po 4,5 tisíce za kilo sušených smržů. Pokud je dobrá sezona, denně překupníci vykoupí až sto padesát kilo hub. Některé z nich končí v českých restauracích, jiné se prodávají do Německa.

Češi si loni přinesli z lesa houby a lesní plody za rekordních takřka šest miliard korun. Loňský sběr hub a bobulí dosáhl 46 300 tun, a byl tak z dlouhodobého hlediska nadprůměrný i co se týče množství. Množství nasbíraných lesních plodin každým rokem výrazně kolísá, a to v závislosti na počasí a úrodě. Houby se na celkovém množství sebraných lesních plodin každoročně podílejí více než z poloviny. Češi jich nasbírají v průměru více než 21 tisíc tun, v peněžním vyjádření za více než dvě miliardy korun. V loňském roce sběr hub dosáhl téměř 30 tisíc tun.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)