Jihočeským památkám klesla návštěvnost, někde až na třetinu

České Budějovice – Ačkoliv letošní léto mnoho dnů k trávení volna u vody nenabídlo, návštěvnost tuzemských českých hradů a zámků klesá – alespoň podle nejnovějších údajů z Jihočeského kraje. Na některé památky dorazila ve srovnání s loňským rokem zatím jen třetina návštěvníků. Pokles tržeb hlásí i ostatní kraje kromě Prahy, která se o turisty díky zahraničním výpravám zatím bát nemusí.

Úbytek zájmu v jižních Čechách pocítil například tradičně oblíbený cíl – hrad Rožmberk. V posledních pěti letech se tu počet návštěvníků pravidelně zvyšoval, letos ale turistů ubylo zhruba o 10 procent. Nejen na Rožmberku se proto snaží špatný začátek sezony dohnat speciálními akcemi. Podobný propad totiž hlásí prakticky všechny hrady a zámky v regionu. Například zámek v Dačicích dosud navštívilo jen 2 500 lidí, špatně si s návštěvností vedou i Nové Hrady nebo Zlatá Koruna.

Za vše může podle kastelánů hlavně počasí. Přestože je relativně studené léto a turisty by logicky mělo motivovat k poznávacím výletům, kasteláni každý rok nejvíce sázejí na státní svátky ze začátku prázdnin. Právě ty ale byly letos slunečné a lidé je trávili spíše na plážích.

Další komplikace způsobují dopravní uzavírky. Mnohé z hradů jsou totiž jinak těžko dostupné, na což doplácí právě Nové Hrady nebo Červená Lhota. Lidé také daleko více šetří. Pokud bude chtít čtyřčlenná rodina navštívit za dovolenou například Nové Hrady, Rožmberk a Hlubokou, zaplatí dohromady 800 korun.

Svou návštěvnost si na jihu Čech drží pouze historické perly. Zámky Hluboká nad Vltavou a Český Krumlov ale zároveň patří k nejnavštěvovanějším v zemi i díky stabilním nabídkám pro zahraniční turisty. Ti na Hluboké tvoří až polovinu tržeb.

Kasteláni řeší, jak nalákat turisty (zdroj: ČT24)