Nová opencard minimálně za 100 korun

Praha – Sto korun zaplatí od srpna každý, kdo bude chtít získat opencard. Zpoplatněna bude i výměna karet, kterým končí platnost. Dosud hlavní město vydávalo základní variantu svých elektronických karet zadarmo, teď už ale výrobu nechce magistrát platit ze svého. Zpoplatnění přitom přichází v době, kdy Praha přesně neví, co bude s dlouhodobě kritizovaným a předraženým projektem dál. Opencard využívají Pražané především při cestování městskou hromadnou dopravou jako nosič dlouhodobých časových jízdenek.

Magistrát se rozhodl karty zpoplatnit, aby tak snížil vlastní náklady. „Vzhledem k tomu, že náklady na vydání jedné opencard se pohybují okolo 110 až 120 korun, rozhodli jsme přistoupit k promítnutí těchto nákladů také do pořizovací ceny této karty. Dlouhodobě není možné, aby magistrát tuto kartu plně dotoval,“ uvedla radní Eva Vorlíčková.

Po zpoplatnění si také nebudou alespoň karty pořizovat lidé, kteří je nakonec k ničemu nevyužijí. „To zvyšovalo náklady na obsluhu celého systému a na to dopláceli především ti, kteří kartu využívají. Proto chápu tento poplatek jako určitou formu regulace,“ oznámila radní.

Stokorunu zatím ušetří držitelé opencard, kterým platnost karet končí v období od letošního 1. srpna do 31. července příštího roku. Ti dostali možnost prodloužit si platnost o dva roky. Každý, kdo bude chtít vydat kartu novou, včetně těch, kdo ji ztratí nebo jim ji někdo ukradne, již budou muset zaplatit. Cena sto korun je pro ty, kdo si opencard osobně vyzvednou. Ten, kdo si ji nechá poslat, zaplatí o 50 korun více.

Lidé ovšem budou platit nejenom magistrátu za výrobu karty, ale částečně také soukromé firmě Haguess, kterou magistrát vybral jako hlavního dodavatele. Firma dostává za licenci 50 korun za každou kartu, samotná výroba stojí pouze 60 až 70 korun. Kromě toho si účtuje více než 57 milionů ročně za technickou podporu. Celkem projekt stál už víc než miliardu.