3, 2, 1, teď, odpočítávají nové pražské semafory

Praha – Semafory pro chodce, které odpočítávají čas do okamžiku, kdy se rozsvítí zelená či červená, začala na několika místech zkoušet Praha. Odpočítávací semafory známé nejen ze zahraničních velkoměst jako je Amsterdam, ale například i z Mostu, mají podle očekávání Technické správy komunikací zvýšit bezpečnost a orientaci chodců.

Odpočítávání, které podle tradičních představ vede buď k výbuchu bomby, nebo ke startu raketoplánu, má nyní na vybraných pražských přechodech méně apokalyptický dopad. „Návěstidlo indikuje zbývající čas do přepnutí signálu volno nebo stůj, čím snižuje rizikovost chování chodců i motoristů na křižovatkách a přispívá k lepší orientaci chodců na přechodech,“ charakterizoval nová návěstidla náměstek ředitele Technické správy komunikací Ladislav Pivec. Každý semafor s odpočtem stojí asi deset tisíc korun.

Zbývající čas se zobrazuje vždy v barvě signálu, který svítí. Když svítí červená, chodci vidí, za jak dlouho se budou moci bez obav vrhnout do vozovky, svítí-li zelená, vědí, kolik času na překonání silnice ještě mají. „Zejména tento údaj chodcům poskytuje větší možnosti pro rozhodnutí, kdy a nebo zda ještě do vozovky vstoupit, a přispívá tak k větší bezpečnosti samotných chodců na přechodech,“ věří náměstek primátora Josef Nosek.

Chodci mohou podle odpočtu vystartovat do vozovky na přechodech mezi Karlovou ulicí a Karlovým mostem nebo přes Sokolskou ulici u náměstí I. P. Pavlova. Pokud se nové semafory osvědčí, TSK je dosadí na další místa – například na křížení náměstí I. P. Pavlova s Legerovou ulicí nebo na křížení ulic Dlouhá a Revoluční.

Reportáž Terezy Schejbalové (zdroj: ČT24)