Azbest v Jablonci prodlouží prázdniny o dva týdny

Jablonec nad Nisou – O dva týdny delší budou mít prázdniny žáci druhého stupně Základní školy Liberecká v Jablonci nad Nisou. Při přípravách na zateplení se v panelové budově vyskytl azbest. Odborná firma jej odstranila, teď se však čeká na výsledky testů, jestli je celá budova v pořádku. Děti tak začátek školního roku nestihnou.

Azbestová vlákna se v opravovaných panelových školních budovách napříč Českem objevila už několikrát. V Jablonci sice naměřená koncentrace azbestu nepřekonávala hygienický limit, město se přesto rozhodlo nechat nebezpečné látky z budovy odstranit.

Během prací na odstranění azbestu byla škola hermeticky uzavřena, aby se vytvořilo takzvané kontrolované pásmo. „Uvnitř pásma jsme vytvořili podtlak, který měl za úkol zabránit úniku azbestových vláken do ovzduší, materiál obsahující azbest jsme demontovali a odstranili,“ popsal průběh prací odborník z firmy Trepart Petr Matějka. Příští rok se má opravovat další z pavilonů školy, dá se předpokládat, že podobný zásah bude potřebný i tam.

Pokud nedopadne špatně kontrolní měření, bude moci začít samotné zateplení. Rekonstrukce původně měla proběhnout již o prázdninách, kvůli „azbestovému“ zdržení ji však stavaři nestihnou včas dokončit. Žáci druhého stupně tak půjdou po prázdninách do školy nikoli na začátku, ale až v polovině září. Mladších dětí se práce nedotknou, školní rok jim začne v řádném termínu.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)

Zateplení školy si vyžádá 32 milionů korun, více než 15 milionů korun se zaplatí z evropské a státní dotace. Kolik radnice zaplatí za odstranění konstrukcí s azbestem, její vedení ještě neví. „Čekáme na vyúčtování,“ řekla mluvčí městského úřadu Markéta Hozová.

Azbestová a jiná minerální vlákna jsou nebezpečná proto, že jsou malá, ostrá a mohou se na ně vázat rakovinotvorné látky, které se tak snadno dostanou do plic. V minulosti se ale podobná vlákna vyskytovala ve stavebních materiálech, například tzv. boletických panelech, ze kterých se stavěly školní a jiné veřejné budovy. K uvolnění azbestu často dochází při zateplení. Loni na podzim byla naměřena vysoká koncentrace vláken v areálu základních škol Máj v Českých Budějovicích, které musely být zcela uzavřeny a přibližně čtvrt roku probíhala výuka v náhradních prostorách. V Libereckém kraji byla v téže době zhruba na půl roku kvůli azbestu uzavřena mateřská škola v Dubé na Českolipsku.