Návštěvníky Krumlova čeká Amorův luk a císařské kabáty

Český Krumlov – Do depozitáře českokrumlovského barokního divadla se návštěvníci běžně nedostanou. Tamní správci za záchranu scény a za obnovu divadelních sbírek dostali památkářského Oscara. Unikátní depozitář jeho správci letos zpřístupní na jediný víkend. Dveře otevřou návštěvníkům během podzimu.

Depozitář je ukrytý na půdě barokního divadla. Ve skříních i vitrínách památkáři skladují původní divadelní kostýmy. Některé kabáty pocházejí z císařského dvora. „Byly zdobené stříbrnými výšivkami, speciálními materiály, které se vyráběly jenom ve Francii v Lyonu,“ vysvětluje Kateřina Cichrová z Národního památkového ústavu.

Restaurátoři je průběžně opravují, aby se nerozpadli. Vedle kostýmů mají ve skříních i unikátní rekvizity. Například zlatý Amorův luk. Na světě se dochovaly jenom dva. Pod plátky zlata je papír, aby s ním mohli divadelníci i tančit.

Na scéně i v depozitáři je 13 souborů dekorací, více než 600 kostýmů, přes 150 rekvizit a 50 efektových strojů. „Je to jedno z nejvýznamnějších barokních zámeckých divadel nejenom v Evropě, ale vůbec na světě. V podstatě jsou dochovány čtyři barokní divadelní scény a z nich nejlépe zachováno, nejkrásnější a jedno z nejstarších je barokní divadlo v Českém Krumlově,“ říká kastelán českokrumlovského zámku Pavel Slavko.

Zázemí ožívá jen výjimečně. Naposledy se tady sešli divadelníci před rokem, kdy uvedli ve světové premiéře rokokovou operu. Její partitura ležela desetiletí v archivech, kde ji místní objevili. Pro projekt vznikl také Schwarzenberský orchestr, do kterého jeho dirigent pozval nejlepší hudební specialisty na historické nástroje.  

Původní budova pochází z roku 1682. Do současné podoby ji přestavěl Josef Adam Schwarzenberg v druhé polovině 18. století. Její poslední rekonstrukce začala v 60. letech a trvala téměř 30 let.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)