Lidé z Dražiček bojují proti rozšíření těžby v lomu. Prý jim bere vodu

Dražičky (Táborsko) – Rozšíření těžby v lomu ve Slapech u Tábora přešlo v boj o vodu. Místní lidé se obávají toho, že přijdou o podzemní prameny. Investovali stovky tisíc do vlastních studní, vrtů a čistíren, ani tím ale nekončí; zakládají občanské sdružení, aby se pokusili rozšíření těžby zabránit.

V Dražičkách žije trvale 130 lidí a na malou ves poměrně hodně dětí. Navíc se tu staví nové domy a plánují i další výstavbu. Strach o vodu mají i v sousední Hnojné Lhotce. Firma, která lom vlastní, obce ujišťuje, že průzkum neprokázal přímý vliv těžby na hladinu spodní vody. Teoretickou možnost mírného úbytku v severovýchodním cípu Dražiček ale připouští.

„Preventivně připravujeme plán opatření a dostatečnou finanční rezervu tak, aby se ta situace vyřešila např. prohloubením studní nebo zajištěním náhradního zdroje vody,“ tvrdí mluvčí akciové společnosti Českomoravský štěrk Lukáš Volša.

Reportáž Kristíny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Na počátku jednání ale lidé zárukám firmy příliš nevěří a chystají se do rozhodovacího procesu zapojit. Podle Českého báňského úřadu mají možnost přihlásit do správního řízení, o rozšíření těžby totiž bude rozhodovat Obvodní báňský úřad v Plzni. Zájem o materiál z lomu se v posledních letech výrazně zvýšil. Míří na stavbu dálnice, železničního koridoru a využíval by se pravděpodobně i při dostavbě Jaderné elektrárny Temelín.