Meteorologové varují: Jihočeský a Pardubický kraj čeká smršť

Praha – Meteorologové varují před velmi silnými bouřkami, které míří postupně přes Jihočeský kraj směrem do Pardubického kraje. Přes okresy Pardubice a Chrudim postupuje k východu až severovýchodu bouřkové pásmo doprovázené kroupami a přívalovými srážkami s intenzitou kolem 40 milimetrů za hodinu. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal pro jednotlivé regiony výstrahy. Intenzita bouřek by ale podle ČHMÚ měla postupně slábnout.

Přes okresy Strakonice, Prachatice, Český Krumlov a České Budějovice zamířilo k východu až severovýchodu silné bouřkové pásmo doprovázené kroupami a přívalovými srážkami s intenzitou kolem 50 milimetrů za hodinu. Od 22:40 platí výstraha také pro Vysočinu.

Meteorologové upozornili, že v oblastech zasažených přívalovými srážkami lze očekávat rychlý odtok vody ze svahů, rychlé rozvodnění malých toků, potoků a jindy suchých koryt. Hrozí také zatopení níže položených míst, sklepů a podemletí komunikací. Další bouřky se podle ČHMÚ budou v Česku vyskytovat v pondělí na studené frontě. Před ní teploty na Moravě a ve Slezsku vystoupí na 30 až 34 stupňů Celsia.

Přes jižní Čechy se bouřky prohnaly už včera

Bouřky přitom trápily část Česka už včera odpoledne, kdy se přehnaly Šumavou a jižními Čechami a postupovaly směrem na Vysočinu. U Včelné na Českobudějovicku najel vlak do spadlého stromu, nikomu se nic nestalo. Provoz byl dočasně přerušen na třech železničních tratích, hasiči na několika místech odčerpávali vodu ze sklepů.

Silné krupobití navíc zdevastovalo sady v největší jihočeské ovocnářské oblasti na Chelčicku a Lhenicku. Ředitel společnosti Zemcheba Jaroslav Muška uvedl, že ztráty půjdou do desetimilionů korun. Ovocnáři totiž stihli sklidit pouze letní jablka, většina úrody však měla ještě dozrát. „Zbyla po nich (kroupách) spoušť, od rybízu až po jablka, která jsou poškozena tak, že budou hnít, protože jsou rozsekaná napadrť,“ dodal Muška.

Bouřky sužovaly Česko celý červenec. Za první prázdninový měsíc pojišťovny evidují téměř 17 tisíc pojistných událostí za 790 milionů korun. Mezi nejčastější pojistné události patří škody na střechách, které byly poškozeny krupobitím, pádem větví nebo stromů. Další škody představují rozbité okenní výplně, vytopené sklepy, přízemí domů, garáže a zaplavené zahrady. V pojištění vozidel se nejčastěji objevovaly krupobitím poničené kapoty a poškozená střešní okna.