Jilemnické muzeum ohrožuje nedostatek peněz

Jilemnice – Muzeu na zámku v Jilemnici hrozí, že ke konci roku bude muset definitivně skončit. Jeho provozovatelem je Správa Krkonošského národního parku. Ta na něj ale nemá peníze a celá expozice jde mimo koncepci správy parku. Jedinou možností je prý převedení na město, kterému patří zámek.

Může se stát, že návštěvníci by do muzea mohli přicházet už jen do prosince. Důvod? Správa parku má ze státního rozpočtu stále míň a muzea se musí zbavit. „Pro nás je ta situace jednoduchá. Pokud město muzeum nepřevezme, tak my jsme nuceni ho od 1. ledna zakonzervovat,“ prohlásil mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Je to paradox. Muzeum se těší slušnému zájmu a tržbami si vydělá asi na třetinu rozpočtu. Loni jej navštívilo víc lidí než muzeum v krajském Liberci. „Návštěvnost v poslední době stoupala. Nevím, jak to bude v letošním roce, zdaleka není uzavřená sezona. Takže je samozřejmě předčasné dělat nějaké závěry,“ komentuje situaci ředitel Krkonošského muzea v Jilemnici Jan Luštinec a návštěvníci expozice se přidávají: „To by bylo hrozné, určitě by to měli podpořit a nějaké peníze najít. K Jilemnici to přece patří!“ Jilemnické muzeum každý rok chystá zhruba deset samostatných výstav a dalších asi pět desítek doprovodných akcí. Část svých výstav pak zapůjčuje i do dalších muzeí po celé republice.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)

Muzeum by nekončilo celé. Před dvěma lety v něm KRNAP otevřel expozici o historii lyžování hrazenou z norských fondů. A tu musí provozovat deset let. „Expozice z počátků lyžování zůstane otevřená návštěvníkům i do budoucích let,“ dodal Radek Drahný. Radnice to ale vidí jinak. „Podle nás to není provozování pouze expozice, ale i muzea. Protože v podstatě se jednalo o rozšíření muzea,“ domnívá se starosta Jilemnice Vladimír Richter (ODS).

Starosta tvrdí, že k zavření nakonec nedojde. Město už na muzeum přispívá a podobnou snahu má prý i KRNAP. Čekají je ale složitá jednání o penězích nebo o správě sbírek. Čas mají ještě necelých pět měsíců.