Soukromník koupil bývalou léčebnu, co s ní bude, nikdo neví

Chrudim - Pardubickému kraji se podařilo prodat bývalou léčebnu dlouhodobě nemocných v Chrudimi. Podle původních znaleckých posudků měl areál hodnotu deset milionů korun. Soukromá firma ho teď kupuje za necelé tři miliony. O záměrech nového majitele kraj ani město nic netuší.

Monumentální stavba s kubistickou fasádou na chrudimském kopečku léta stojí opuštěná a chátrá. Nevyužité budovy se kraj chtěl zbavit a prodejem pověřil realitní kancelář. Podle znaleckého posudku byla nemovist oceněna na deset milionů korun. Stavbu teď koupila firma Fabellam. Ze všech zájemců nabídla nejvyšší cenu - necelé tři miliony. „Částka odpovídá současnému trendu na trhu, je to jediná cesta, jak areál zachránit,“ myslí si náměstek pardubického hejtmana Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj). 

Už jednou se v Chrudimi zvedla vlna odporu proti případné demolici. Pokud nový majitel s takovým návrhem přijde, podle starosty města Petra Řezníčka (SNK-ED) zřejmě narazí. „Co je to za firmu a jaký má s objektem záměr, zatím bohužel nevíme,“ dodává. Vítězná firma, teprve loni zapsaná do obchodního rejstříku, se zabývá pronájmem nemovitostí, bytů a nebytových prostor. Její mluvčí prohlásila, že se k celé záležitosti zatím vyjadřovat nebude.

Podle chrudimského městského úpřadu by si pozoruhodná stavba, které se v pořadu Šumná města věnoval i architekt David Vávra, měla zachovat veřejně prospěšný charakter. „V rámci nového územního plánu se počítá s touto lokalitou pro občanské vybavení, a to konkrétně sociální služby a veřejnou správu,“ potvrdila Alena Stará z odboru územního plánování a regionálního rozvoje.

Pokud by nový majitel chtěl bývalou léčebnu přestavět na byty nebo ryze komerční prostory, musel by žádat o změnu územního plánu a to by znamenalo další dlouhá jednání bez nejistého výsledku.

Reportáž Erika Knajfla a Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)