Budovy bývalé roty na Kvildě zřejmě připadnou obci

Kvilda - Budovy bývalé roty pohraniční stráže v šumavské Kvildě jsou už několik let nevyužívané a některé dokonce hrozí zřícením. Správa národního parku Šumava prý na jejich rekonstrukci peníze nemá a chce je teď s obcí vyměnit za některé pozemky.

Ještě před rokem 1989 v budovách sloužila zhruba stovka pohraničníků. Začátkem devadesátých let je ale opustili a v dalších obdobích pozemky pouze střídaly majitele. Dnes jsou místnosti prázdné, na stěnách ještě visí tabule s posledním rozpisem služeb. Správa národního parku, která je už několikátým majitelem, se chce budov zbavit. Novým majitelem by se měla stát přímo obec Kvilda. „Momentálně jednáme s obcí Kvilda o tom, že část areálu bývalé roty směníme za pozemky v 1. zónách, například na Jezerní slati,“ uvedl Pavel Pechoušek, mluvčí Správy NP Šumava.

Kvilda už pro areál našla i patřičné využití. Ve spodní části jedné z budov, která by se bourat neměla, by podle starosty Kvildy Václava Vostradovského měla být prezentace regionálních výrobků a muzejní expozice. Bývalé vojenské objekty na Šumavě přitom nachází využití jen málokdy. Výjimkou je rota Svaroh u Železné Rudy, kterou dnes vlastní skautský oddíl.

Reportáž Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)