Na Pardubicku pomáhají Romům ve vyloučených lokalitách

Česká Třebová – Terénní pracovníci v Pardubickém kraji mají bezmála 15 milionů korun na pomoc Romům v takzvaných vyloučených lokalitách. V rámci tohoto krajského projektu spolufinancovaného Evropskou unií řeší otázky jejich bydlení, práce nebo výchovy dětí. Jedná se například o sídliště Borek v České Třebové, kam docházejí pracovníci ze střediska Naděje.

Helena Absolonová má šest dětí a brzy čeká sedmé. Společně žijí v malém bytě. Kvůli odpojené elektrice svítí svíčkou. Pomoc terénních pracovníků si pochvaluje. Jan Holub je jedním ze dvou terénních pracovníků v České Třebové. Zdaleka ne vždy je snadné si ke zdejším lidem najít cestu. Hlavně k těm, co se nově přistěhovali.

Vedoucí pobočky Naděje v České Třebové Jana Pakostová informovala, že tuto službu provozují již patnáct let. Tento projekt prý přináší možnost jít s klientem přímo tam, kam potřebuje. Helenu Absolonovu, stejně jako jiné klienty, navštěvují úřednice sociálního odboru. I pro ně jsou služby místních koordinátorů výhodou.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Pro terénní služby kraj vytipoval osm problémových oblastí. „Na jednu lokalitu to jsou zhruba dva terénní pracovníci, někde však stačí jeden. Dohromady je to dvanáct pracovníků,“ sdělila vedoucí odboru sociálních věcí KÚ Pardubického kraje Helena Zahálková. Přestože krajský projekt potrvá do začátku roku 2014, minimálně na sídlišti v Třebové je jasné, že tím pomoc rozhodně nekončí.