Práce na „pochodující“ nemocnici v Motole budou pokračovat

Praha – Vedení pražské Fakultní nemocnice Motol nechá obnovit práce na křídle B dětské nemocnice. V minulém týdnu byla rekonstrukce budovy přerušena, když se ukázalo, že se hýbe. Během několika dnů se posunula až o deset centimetrů. Práce budou obnoveny zítra. Přerušení by nemělo vést k prodloužení termínu prací, rekonstrukce má skončit v příštím roce. Ředitel Motola Miroslav Ludvík také nepředpokládá, že by se zvýšila její cena.

Po přerušení prací se budova hýbat přestala, nebylo proto nutné postiženou část dětské nemocnice vyklidit. Nyní se vedení nemocnice se stavební firmou Metrostav dohodlo na obnovení prací. „Od zítřka začíná stavba pokračovat. Sledování je zostřené a počítáme s tím, že bude až do konce stavby,“ řekl provozně technický náměstek nemocnice Pavel Budínský.

Krizový štáb rekonstrukci minulou středu pozastavil. Řešil, zda bude nutné vyklidit i ta
křídla dětské nemocnice, kde jsou pacienti. Statik rozhodl, že to není nezbytné. Doporučil ale provádět průběžné měření, zda se budova již nehýbe. Pokud by se zjistilo, že se posunula více než o centimentr, došlo by k opětovnému zastavení prací. Znovu by pak o postupu rozhodovala krizová komise se statikem a geologem.

Dětský Motol je jednou z největších dětských nemocnic v Evropě. Hlavní opravená část byla otevřena loni v červnu. Jde o nejrozsáhlejší stavební projekt ve zdravotnictví za 15 let. Křídlo, u něhož nastal posun, je z roku 1964.

Zřícení křídla B ani navazujících křídel prý nehrozí. Zcela kritický totiž prý pohyb ještě nebyl, Metrostav něco podobného částečně očekával. „Pohyb nelze předem definovat a má krajní meze, kterým se začal blížit,“ poukázal generální projektant ze stavební firmy Metrostav Josef Majer.

Příčinou posunu budovy je podle expertů změna hydrogeologických podmínek podloží, se stavbou metra poblíž nemocnice prý pohyb nesouvisí. Podle Karla Drozda z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy šlo především o změny poměrů podzemních vod.

V rekonstruovaném křídle B pacienti nejsou. Jeho nestabilita ale mohla ohrozit ostatní křídla, která s ním tvoří v půdorysu kříž. V nich je přes 200 dětí. Ředitel Motola Miloslav Ludvík už minulou středu řekl, že s evakuací nepočítá. Nepřipouštěl ani, že by nynější potíže zvýšily nemocnici výdaje na rekonstrukci nad domluvenou cenu.