Fantova kavárna se snad dočká opravy, od září bude uzavřena

Praha - Secesní Fantova kavárna v historické budově pražského hlavního nádraží se na konci srpna uzavře. Současný nájemce ji provozoval 15 let, kavárnu ale spolu s celou původní nádražní budovou čeká rekonstrukce. Ta by měla trvat přibližně rok. Oprava je více než potřebná, což návštěvníci vnímají hned po vstupu při pohledu na oprýskané fresky.

Ti, kdo chtějí zažít poněkud dekadentní atmosféru v prostorách, kde dýchá historie, mají poslední možnost. Po rekonstrukci by se ale kavárna měla znovu otevřít, budoucnost unikátního secesního skvostu zůstává neurčitá. Zatím není známo, kdy by rekonstrukce měla začít.

Prostor kavárny by měla rekonstruovat společnost Grandi Stazioni, která budovy Českých drah získala za své investice do pronájmu na 30 let. Budova je památkově chráněná, celá
rekonstrukce tedy musí mít dohled památkářů a není zřejmé, jak dlouho může trvat. Zaměstnanci kavárny dobu odhadují na jeden rok.

Po rekonstrukci nové budovy nádraží má nyní přijít na řadu oprava i celé budovy historické, poznamenal mluvčí Českých drah Radek Joklík. „Ještě se o všem jedná, budeme budovu předávat a během podzimu by se měla zahájit rekonstrukce,“ řekl. Podle mluvčího by měla i po ní být v prostorách pod obrovskou kupolí kavárna.

  • Fantova kavárna autor: Šimánek Vít, zdroj: ČTK
  • Fantova kavárna autor: Šimánek Vít, zdroj: ČTK

Dnešní nájemce kavárnu provozoval od dubna roku 1997, a jak připomínají cedulky, které v ní nyní visí v češtině a angličtině, provoz skončí 31. srpna. Nájemce se snažil zachránit fresky, skleněné vitráže, plastiky, okna, dveře a další prvky. Prodejní okénka původních pokladen změnil na výstavní vitríny a na zdi zavěsil obrazy Josefa Fanty a císaře Františka Josefa. Své místo zde mají i dvě historické telefonní budky a hodiny s měřením světového času.

Kavárna byla původně odjezdová hala, dnes slouží nejen jako místo k posezení při čekání na vlak, ale je i památkou na architekta historické budovy nádraží Josefa Fantu. Je charakteristická vysokou kupolí, jejíž stěny zdobí typické secesní motivy i sochy připomínající česká města, do nichž v době vzniku nádraží vedla dráha z Prahy. Interiéry vyzdobili sochaři Stanislav Sucharda a Ladislav Šaloun.

V kavárně se v uplynulých letech konaly i výstavy, taneční představení Antonie Svobodové, několik módních přehlídek, natáčely se tu reklamy i videoklipy a interiéry Fantovy kavárny se objevily i v několika filmech zahraničních produkcí.