Pražští radní se situací v dopravním podniku nezabývali

Praha - Pražští radní se dnes situací v dopravním podniku po odvolání ředitele Vladimíra Liche nezabývali. Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) přitom v minulých dnech uvedl, že na dnešním jednání rady hlavního města navrhne snížení počtu členů dozorčí rady dopravního podniku. Dnes ale řekl, že neměl k jednání valné hromady dostatek podkladů.

O složení počtu členů dozorčí rady může rozhodnout jen valná hromada dopravního podniku, kterou tvoří rada hlavního města. Primátor Svoboda v minulých dnech tvrdil, že chce, aby se snížil počet členů dozorčí rady. Místo 15 lidí by jich v ní mohlo sedět jen devět. Pokud by se valná hromada sešla, zřejmě by do dozorčí rady také dosadila primátorského náměstka Josefa Noska (ODS), jak minulý týden přes nesouhlas Svobody doporučil klub ODS.

Zatím není jasné, kdy a jak bude vybrán nový ředitel pražského dopravního podniku. Buď bude vypsáno otevřené výběrové řízení, nebo podnik osloví personální agenturu.

Lich byl odvolán na doporučení politiků v dozorčí rady podniku krátce poté, co inicioval podání trestních oznámení kvůli nevýhodným kontraktům dopravního podniku. Dozorčí rada odvolání zdůvodňovala manažerskými pochybeními ohledně vypisování veřejných zakázek, Lich ale výtky odmítl. Po odvolání Liche rezignovali tři členové dozorčí rady za ODS, v orgánu ale zůstal poslanec David Vodrážka (ODS), který sesazení Liche navrhl.

Lich byl do podniku dosazen na začátku roku bez výběrového řízení.