Účel nebezpečného opasku nikdo nezná

Praha – Milovníci detektivek si jistě přijdou na své v pražském policejním muzeu. Kdo má rád nevyřešené případy, může se pokusit získat přístup do jeho depozitáře. Mezi tisíci předmětů je i podomácku vyrobená zbraň – opasek, který měl svému nositeli sloužit i v případě dopadení. Vyrobil ho muž napojený na válečný výsadek Silver A. Stejně jako parašutisté byl také on odhalen, nacisté ho však nezabili, a tak byl vězněn v koncentračním táboře. Před 21 lety spáchal sebevraždu.

Muzeum policie ukrývá v depozitáři asi čtyři pětiny svých sbírek. Mezi nejzajímavější exponáty, se kterými se běžní návštěvníci expozice nesetkají, patří opasek pana J. K. Nikdo neví, kdy vznikl ani k čemu měl sloužit. Historici přesto našli některá vodítka. „Jsou tam signatury typu 'Para veritas' a 'Veritas vincit' – čili 'Pravda vítězí' nebo 'Připraven na pravdu'. Zároveň nese insignie československé státnosti – státního lva,“ shrnul vedoucí správy muzejních sbírek Radek Galaš, podle kterého opasek vznikl až po válce.

Zřejmě se však jednalo o výstroj pro záškodníka. V opasku byla ukryta pouzdra na rozmanitou výzbroj i na pistoli. Navíc dokázal svého nositele bránit. „Měl vystřelující mechanismus, který obsahuje osm výstřelových hlavní dopředu a dozadu. Vzhledem k tomu, že byl umístěn kolem pasu, umožňoval vystřelit dopředu a dozadu najedou,“ přiblížil Radek Galaš. Z hlavní podle něj bylo možné vystřelit ještě ve chvíli, kdy jejich obklíčený nositel zvedal ruce nad hlavu.

Více ale už historici o opasku nejspíš nezjiští. Jeho tvůrce J. K. spáchal před 21 lety sebevraždu u pardubického pomníku Alfréda Bartoše ze skupiny Silver A, se kterou byl sám spojován. Když policie opasek nalezla, začala vyšetřovat nepovolené ozbrojování. Potom předala zvláštní zbraň muzeu.

Depozitář skrývá i mnoho dalších unikátů. Novinkou je uniforma Josefa Chaloupky – četníka padlého během Pražského povstání poté, co zničil několik německých tanků. Muzeum ji získalo od četníkových příbuzných před několika dny.

Reportáž Petra Sojky (zdroj: ČT24)