Budějovickou Zemi živitelku komplikují rozkopané ulice

České Budějovice - Na českobudějovickém výstavišti začal největší agrosalon v zemi - Země živitelka. Slavnostní zahájení proběhlo v 10:00 hodin v Pivovarské zahradě. Výstava potrvá do úterý 4. září. Své výrobky a služby budou na 39. ročníku prezentovat stovky vystavovatelů z různých zemí světa. Na komplikace by se však měli připravit řidiči. Ve městě je totiž momentálně několik uzavírek.

Země živitelka tradičně prezentuje celý zemědělsko-potravinářský sektor a několik let věnuje pozornost rozvoji venkova. Výstava je rozdělena do jednotlivých oborových dnů, provázet je budou tematické semináře, konference a besedy. Dnešek je například dnem pekařů a cukrářů. Denně budou probíhat také prezentace plemenných zvířat a zemědělských strojů. V posledních letech nabývá na agrosalonu stále většího významu potravinářská výroba. Prioritou i letos bude prezentace regionálních produktů s ochutnávkami.

Vstupné:

  • plné: 100 Kč
  • zlevněné: 55 Kč
  • školní: 25 Kč
  • rodinné: 210 Kč

Společenský program se bude odehrávat v Pivovarské zahradě a v amfiteátru. Slavnostního zahájení se zúčastnil ministr zemědělství Petr Bendl, Národních dožínek v sobotu se zúčastní prezident Václav Klaus. Konat se budou i besedy s kandidáty na českého prezidenta. Poprvé bude součástí také mistrovství ČR dechovek. Podrobné informace jsou na www.vcb.cz. Loni šestidenní agrosalon navštívilo na 100 tisíc lidí.

Řidiče ve městě čeká mnoho dopravních změn

Po dobu konání výstavy musí řidiči projíždějící Českými Budějovicemi počítat s kolabující dopravou. Hned tři důležité tahy do krajského města jsou totiž neprůjezdné. Přímo ve městě navíc radnice opravuje další tři silniční tepny: vodohospodáři opravují kanalizaci, silničáři staví nové mosty, energetici pokládají kabely.

„Provádíme opravy, které jsou nutné, a navíc spěcháme s pracemi, které jsou hrazeny z evropských peněz,“ vysvětlila kritickou dopravní situaci náměstkyně primátora Ivana Popelová. Silničáři proto kolem jihočeské metropole zavedli objížďky. Ty vedou od Hluboké nad Vltavou, od Netolic i ve směru od Nových Hradů.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Letos je ve městě nejvíce uzavírek v historii. Provoz na křižovatkách sledují policisté. „Motospojky budou mapovat provoz na všech hlavních spojích,“ ujistil mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner. Změny pocítili i cestující v hromadné dopravě, většina linek změnila svůj směr. Z celkových 23 linek se změny týkají 14. Dopravní situace by se podle radnice měla zlepšit až v polovině listopadu.

Organizátoři výstavy zatím odliv návštěvníků nepocítili. Areál se dopoledne zcela zaplnil.  Někteří vystavovatelé se ale obávají toho, že uzavírky lidi od cesty na živitelku odradí.