Policie zadržela šestičlenný drogový gang

Hrádek nad Nisou (Liberecko) – Kriminalisté zadrželi organizovanou skupinu pěti mužů a jedné ženy, kteří za dva roky vyrobili 35 kilogramů pervitinu. Jejich prodejem mohli získat 35 milionů korun. Všech šest zadržených z Liberecka a Jablonecka je ve vazbě, řekl vedoucí vyšetřování Martin Müller. Podle policie jde o jeden z největších případů v celém Česku.

Výrobce drog dopadla policejní zásahová jednotka v Hrádku nad Nisou. Skupina ovšem své varny často stěhovala, snažila se tak policejní pozornosti uniknout. „Takto rozsáhlou kauzou se policie v Libereckém kraji nezabývala a troufám si tvrdit, že je to jedna z největších kauz v České republice,“ uvedl Müller. Spis má podle něj už nyní 1 200 stran. Skupina měla přesně danou hierarchii. Vedl ji 45letý muž, ostatní buď dováželi léky z Polska, nebo z nich vyráběli pervitin na různých místech Liberecka a Jablonecka či poté hotovou drogu prodávali.

Členové gangu, kteří měli zkušenosti s majetkovou, násilnou i drogovou trestnou činností, se snažili co nejvíce zkomplikovat své případné dopadení. „Mluvili ve zkratkách, snažili se minimalizovat svoji komunikaci přes mobily, střídali místa, kde docházelo k výrobě drog, střídali vozidla. Nebyl ani žádný pravidelný čas, kdy by se scházeli,“ upřesnil Müller.     

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Podle zjištění kriminalistů drogy vyráběli nejméně dva roky, sami s jejich užíváním měli zkušenost. Policisté na případu pracovali od října 2011, skupinu pozatýkali postupně od letošního února do července. „Jsou to všechno osoby s bohatou kriminální minulostí, a proto bylo i poměrně složité shromáždit dostatek důkazů, aby mohlo dojít k jejich zadržení,“ řekl kriminalista.

Policistům se podařilo zajistit při několika zátazích a domovních prohlídkách na Liberecku a Jablonecku přes 100 tisíc korun v hotovosti, 140 gramů pervitinu, varnu a dvě auta a motorku, které sloužily k trestné činnosti. Zabavili také počítače a mobily. Všech šest zadržených osob ve věku od 25 do 45 let je stíháno vazebně. „Dva soudce na slib propustil, dopouštěli se ale další trestné činnosti a byli opět zadrženi. I oni jsou proto stíháni vazebně,“ řekl vedoucí oddělení obecné kriminality Stanislav Briestenský.

Skupině hrozí za výrobu a prodej pervitinu vězení od 10 do 18 let. Pravděpodobně budou obviněni i z podílu na majetkové trestné činnosti. „Na prodej drog byla nabalená další trestná činnost, někteří odběratelé platili v naturáliích a nosili věci, které ukradli,“ uvedl Briestenský.