Litomyšl řeší archeologickou záhadu

Litomyšl – Archeologové objevili v Litomyšli na Zámeckém návrší pět dětských koster. Přímo pod podlahou chodby Piaristické koleje, v hloubce asi jednoho metru. Hromadný hrob je starý několik set let. Zatím není jasné, proč děti ve stejnou dobu zemřely.

Je to malá archeologická záhada. Bývalé středověké pohřebiště, na kterém dnes stojí kostel a Piaristická kolej, odhalilo hromadný kosterní hrob pěti dětí. Kostry pocházejí zřejmě ze čtrnáctého století. Není jasné, zda byly děti příbuzné. Ovšem takový hromadný hrob je velmi neobvyklý. „Každé to zemřelé dítě bylo zabaleno do pohřebního rubáše, ze kterého se v jednom případě zachoval zlomek textilie,“ uvedl vedoucí archeologického výzkumu v Litomyšli Milan Kuchařík.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Archeologové zřejmě narazili na pozůstatek středověké tragické události. Většinou se totiž zemřelí pohřbívali do jednotlivých hrobů. V tomto případě ležely kostry na sobě. „Mají ruce přes sebe. Protože tělíčka byla blízko sebe, kosti se překrývají,“ vysvětlila antropoložka Marcela Víšková.

Jedna lebka je podle antropologů deformovaná, ukazuje to na růstové onemocnění, které ale nebylo příčinou smrti. Děti zřejmě nezemřely ani násilnou smrtí. „Lze předpokládat, že zemřely najednou a navíc jsou v jedné hrobové jámě. Předpokládáme, že je to doklad nějaké epidemické záležitosti,“ dodal Milan Kuchařík a Marcela Víšková doplnila: „Mohlo by se jednat třeba o černý kašel, o chřipku nebo o záškrt.“

Archeologové převezou kostry do laboratoře. Budou zjišťovat, na kterou nemoc děti skutečně zemřely.