Požár vyhnal z táborského domu všech 113 obyvatel

Tábor – Všichni obyvatelé bytového domu v Lužnické ulici v Táboře museli domov uprostřed noci opustit. Ze spánku je probudil požár, který vypukl ve dvě hodiny, a následný zásah hasičů. Lidé byli evakuováni do školy ve Světlogorské ulici a do azylového domu – s výjimkou dvou mužů a dvou dětí, kteří se nadýchali zplodin a museli být hospitalizováni.

Evakuace 113 obyvatel domu pro sociálně slabé v Lužnické ulici byla nutná, protože se z hořícího bytu ve třetím patře po celé budově rozšířil kouř. „Vzbudil mě brácha, že hoří, a než jsem vstal, byl pokoj plný kouře,“ přiblížil obyvatel domu Robert Mašek.

Hasičům se podařilo zabránit rozšíření plamenů do dalších pater. Požár zcela zlikvidovali po páté hodině ráno, více než tři hodiny po začátku akce. Návrat obyvatel již dopoledne hasiči společně s policií povolili – ale teprve poté, co správce domů zabezpečí zničená místa, aby se tam někdo nezranil. Neobyvatelné jsou po požáru tři byty, kde ale nikdo nebydlí.

Lidé, kteří se nečekaně uprostřed noci ocitli na ulici, se mohli uchýlit do jedné z městských škol. „Ve spolupráci se starostou Tábora a dalšími pracovníky městského úřadu jsme zřídili přijímací středisko v 8. základní škole ve Světlogorské ulici,“ řekla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. Se způsobem, jak se o ně město postaralo, byli evakuovaní lidé spokojeni. „Dostali jsme snídani, kafe, dobře se o nás postarali,“ řekla Renata Matásková z poškozeného domu.

Proč začalo hořet, zatím není známo. Škodu, kterou požár způsobil, vyčíslili hasiči na 80 tisíc korun.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)