Pardubice zřejmě čeká evakuace kvůli likvidaci leteckých pum

Pardubice - Pardubice čeká likvidace starých nevybuchlých pum v okolí rafinerie Paramo. Stále se tam nacházejí bomby z druhé světové války. Je přitom nanejvýš pravděpodobné, že pyrotechnici budou muset evakuovat i část města. Likvidace pum by měla začít koncem října.

V roce 1944 tehdejší Fantovy závody třikrát bombardovala letadla spojenců. Rafinerii totiž tehdy využívala německá armáda. „Nálety znamenaly, že na Pardubice spadlo několik tisíc malých i velkých bomb,“ poznamenal historik Jan Tetřev z Východočeského muzea.

Podle odhadů mohlo i po 68 letech zůstat v okolí Parama až 150 nevybuchlých pum. „Letecká puma váží 230 kilogramů, z čehož plášť má řádově 100 kilogramů, je tam tedy 130 kilogramů trhaviny,“ podotkl ředitel pyrotechnické služby Michal Dlouhý.

Výbuch
Zdroj: ČT24

Policejní pyrotechnici vytyčili tři bezpečnostní zóny, v případě nálezu nevybuchlé pumy se zastaví železniční provoz na koridoru i automobilová doprava v okolí Parama. Zároveň budou muset opustit své domy i někteří obyvatelé pardubické části Dukla. Evakuace se bude týkat i škol a firem. „Evakuace by se v případě zóny 600 metrů týkala zhruba dvou set lidí, ale zóna 1 100 metrů, to už hovoříme zhruba o dvou tisících lidech,“ prohlásila primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková (SPP).

Dlouhý připomněl, že v Německu nedávno došlo k výbuchu. Na hranici 800 metrů byly nalezeny střepiny, které by byly schopny „bez problémů zabít člověka“. „Myslím si, že od druhé světové války je to největší evakuační plán, který nás může potkat,“ dodala primátorka.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)