Blíží se konec Centra celoživotního vzdělávání?

Praha – Senioři, kteří navštěvovali pražské Centrum celoživotního vzdělávání, se obávají zavření univerzity třetího věku. Ta až doteď fungovala pod Kulturním centrem Vltavská. Jenže to dostalo od společnosti Orco, vlastníka objektu, výpověď a univerzita pro seniory teď nemá na zaplacení nájmu za přednáškový sál.

Fungování univerzity třetího věku ohrožuje konec Kulturního centra Vltavská, které dostalo od vlastníka budovy výpověď a v červnu skončilo provoz. Milionový nájem teď spadl na bedra univerzity. „Máme ještě dlužné částky za energie, které nám kulturní centrum dluží, vymáháme je,“ uvedl výkonný ředitel Orco Property Group Aleš Vobruba.

Studium je velmi populární, přednášky navštěvují čtyři tisíce seniorů nejen z Prahy, ale z celého Česka. Proto se vedení rozhodlo pro zachování výuky, i když si na to bude muset vzít úvěr. Vedoucí Centra celoživotního vzdělávání Dana Steinová informovala, že si sama pronajala velký sál. Necelý měsíc před zahájením semestru přišla s částečnou pomocí radnice Prahy 7. Univerzitě poskytla půlmilionovou dotaci.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Na další dotace od městské části se univerzita nemůže a ani nechce spoléhat, a proto na letní semestr výuku přestěhuje do Kulturního domu Ládví. Nájem je tu finančně výhodný, sál je ale menší, a tak se senioři budou muset připravit na škrty v nabídce některých předmětů.