Muflonům se v Thomayerově nemocnici daří

Praha - Unikátní mufloní stádo z Krčského lesa uprostřed Prahy se rozrůstá. Přestože před dvěma lety doteď neznámí pytláci vybili pětatřicet kusů, letos se už muflonům podařilo svůj počet dostat přes původní stav.

Hlavním důvodem vysoké reprodukce krčského mufloního stáda je možnost trávit většinu času v areálech Thomayerovy nemocnice a nemocnice IKEM. Tady mají klid od přirozených predátorů i od volně pobíhajících psů. Samice pravidelně rodí pod okny porodnice Thomayerovy nemocnice.

Přesto, že mufloni v Krčském lese žijí lidem na dosah, udržují si bezpečný odstup. Výjimečné privilegium má pouze paní Jindřiška Bočanová z nemocnice IKEM. Ta může muflony krmit z ruky a dokonce je smí i podrbat. Každé ráno na ni zvířata čekají pod okny. Mufloni mají rádi rohlíky i chleba, především jsou to ale nevybíraví býložravci. Kvůli nim nemohou zaměstnanci nemocnic zvelebovat své areály květinami, žádné tu nevydrží dlouho. „Zkoušeli jsme všechny možné druhy, naposledy asi před třemi lety macešky s tím, že jsou hořké a mufloni je nebudou jíst. Vydržely dva dny,“ usmívá se mluvčí Thomayerovy nemocnice Martina Štanclová.

Lesníci odstřelí v Krčském lese ročně v průměru pět kusů. „Letos jsme spočítali kolem patnácti kusů mladé zvěře. Kdyby jich každý rok přibylo patnáct a kdyby se to netlumilo, tak nás vyženou z Prahy,“ říká ředitel Lesů hl. m. Prahy Václav Kroutil.

Reportáž Petra Sojky (zdroj: ČT24)