V Praze se tyčí nejvyšší věž z Lega na světě

Praha – Na pražském Pankráci vyrostla rekordní věž z Lega, pestrobarevná stavba z kostiček, vysoká 32 metrů, je nejvyšší na světě. Rekord přeměřili komisaři z Dánska. Na její stavbě se od čtvrtka podíleli malí i velcí milovníci stavebnice na počest 80. narozenin producenta oblíbených hraček. Poslední kostičku položila na vrchol věže olympijská vítězka na skifu Miroslava Knapková, která si prý s Legem hrála jako malá.

Počet kostiček spotřebovaných na stavbu věže činí přibližně půl milionu. Věž v Praze měří 32,5 metru a o více než 30 centimetrů předčila dosud rekordní stavbu v Británii. Prostranství před obchodním centrem na Pankráci při zakončení akce zaplnily stovky lidí, převážně dětí, pro které byl připraven zábavný program.   

Stavění věží z Lega má ve světě tradici. První z nich byla postavena v roce 1988 v Londýně, tehdy se tyčila do výše 15,2 metru. Od té doby byl rekord překonán více než třicetkrát. Podobné věže už byly konstruovány v mnoha městech po celém světě. Ty nejvyšší vyrostly například v Torontu, Windsoru, Vídni, Mnichově, Oslu, Santiagu, Sao Paulu, Billundu, Paříži nebo Soulu.

  • Rekordní věž z Lega na pražském Pankráci autor: Michal Kamaryt, zdroj: ČTK
  • Rekordní věž z Lega na pražském Pankráci autor: Michal Kamaryt, zdroj: ČTK