Lesovna za 20 milionů měla být chloubou Písku. Jenže není

Písek - Unikátní dřevostavba lesovny v Písku stála více než dvacet milionů a měla být chloubou města. Místo toho ji od dokončení stavby provází jedna reklamace za druhou. Po dvou letech od kolaudace se už ani kvůli plísním nemůže celá využívat. Město teď čeká velmi složité vyjednávání, musí totiž zjistit, kdo je za špatný stav budovy zodpovědný. Opravu ale hradit nebude, protože je lesovna ještě v záruce.

Unikátní dřevostavba měla sloužit jako sídlo městských lesů, informační centrum a v jedné části měl bydlet správce. Ten se ale nikdy nenastěhoval a teď město zavřelo i další místnosti, takže veřejnost už se do budovy nedostane. Informační centrum fungovalo něco málo přes rok a chodili do něj hlavně děti z píseckých středních a základních škol. Jenže podle nového posudku je právě tato část pro lidí naprosto nevhodná - zejména kvůli plísním. 

Zaměstnanci městských lesů sídlí ve druhé části a také oni měli ze začátku problémy s plísněmi. „Já tady nevydržel dvě hodiny v kuse, až jsem musel jít ven, slzely mi oči a špatně se mi dýchalo,“ popisuje jednatel Lesů města Písek Václav Zámečník. Větrání a stavební úpravy už sice podmínky v kancelářích zlepšily, přesto plísně zmiňuje i nejnovější znalecký posudek.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Ten upozorňuje na celou řadu dalších závad: např. dveře, které nejdou zavřít, praskající příčky nebo protékající střechu. Kvůli tomu už město svolalo jednání všech zúčastněných stran. Budova je ještě v záruce, takže město její opravu platit nebude. Čeká ho ale vyčíslení nákladů a také nesnadné a možná dlouhé prokazování, kdo je za neutěšený stav budovy zodpovědný. Dodavatelská stavební firma se totiž hájí, že stavěla podle projektu a současné závady se týkají statického řešení stavby, což je prý právě otázka projektu.