V Novém Boru opět dočasně fungují romští asistenti strážníků

Nový Bor – V Novém Boru začne strážníkům při řešení problémů spojených s místními Romy opět po tři čtvrtě roce pomáhat hlídka romských asistentů. Uplatní se zejména v konfliktních situacích. Na službu dvou romských asistentů prevence kriminality získali peníze zatím do konce roku.

„Jak to bude s nimi dále, zatím nevíme. Chceme ale, aby pokračovali, a znovu požádáme o dotaci z ministerstva vnitra,“ uvedl dnes velitel městské policie v Novém Boru Jiří Zemanec. Dva Romové v uniformách podobných stejnokroji strážníků se v ulicích dvanáctitisícového města objevili poprvé loni v říjnu. Vytvoření hlídky bylo reakcí na vyhrocení vztahů mezi majoritní společností a místní romskou komunitou po takzvaném mačetovém útoku.

Romská hlídka měla přispět ke zlepšení pořádku na veřejných prostranstvích nebo v domech. Dotace z ministerstva vnitra ale stačila tehdy jen na čtvrt roku. Protože se hlídka osvědčila, podalo si město další žádost na ministerstvo. „Asistenti v žádném případě nesuplují činnost strážníků, ale jsou jim v některých činnostech nápomocní. Mají například pomáhat efektivně zvládat náročné a konfliktní situace či komunikaci a jednání s osobami ohroženými sociálním vyloučením,“ uvedl velitel novoborských strážníků.

Miroslav More a Miroslav Tancoš by navíc měli i preventivně působit proti záškoláctví Romů. Loni také romská hlídka dohlížela na sběrny kovů, chodila řešit problémy na ubytovny, mluvila se skupinkami mladých v parku. Nyní se podle Zemance osvědčila také při kontrolách místních restaurací a heren.