Kraj bojuje za zachování nemocnic v Prachaticích a Krumlově

České Budějovice – Za záchranu nemocnic v Českém Krumlově a Prachaticích se bijí jihočeští politici. Podle zástupců Všeobecné zdravotní pojišťovny, která podle kraje rušení nemocnic chystá, je to zbytečné – pojišťovna nemůže nemocnice sama zavřít. Přiznali ale, že uvažují o snížení počtu lůžek na některých odděleních. O budoucnosti jihočeských nemocnic by měla rozhodnout jednání plánovaná na podzim.

Podle představitelů Jihočeského kraje i vedení nemocnice plánuje Všeobecná zdravotní pojišťovna zrušit v Prachaticích 29 lůžek na dětském oddělení. Ředitel Michal Čarvaš je přesvědčen, že se zbylými deseti lůžky nebude možné oddělení udržet. Podobná je situace v Českém Krumlově, kde má být podle kraje kromě dětského oddělení omezena i chirurgie. Ředitelé nemocnic a krajští politici varují, že tak nemocnice zcela zaniknou. „Je každému zřejmé, že jestliže vypadávají výkony jednotlivých oddělení, nemocnice jde ke dnu,“ poukázala náměstkyně hejtmana Ivana Stráská.

Zástupci VZP ale tvrdí, že žádné nemocnice v jižních Čechách rušit ani nemohou, a označili obavy krajského úřadu za předvolební výkřik. Počet lůžek by VZP sice ráda snížila, podle jejího mluvčího Viktora Lavičky ale zatím neproběhla žádná jednání, která by stanovila, kolik lůžek se škrtne. „Probíhají jednání mezi zdravotními pojišťovnami. Jakmile nastavíme jednotný postup, začneme jednat se zřizovateli nemocnic,“ uvedl mluvčí. Podle kraje chce pojišťovna v jihočeských nemocnicích zrušit až 269 lůžek, mluvčí ale toto číslo nepotvrdil. 

Zdravotní pojišťovny chtějí s krajem začít jednat o budoucnosti jihočeských nemocnic během podzimu. Konkrétní termín zatím není znám.