Majitelé poškozeného domu odškodnění nedostali, na soud nemají

Bítovany (Chrudimsko) – Náhradu škod, které způsobila voda prosakující z rybníka, žádají majitelé domu v Bítovanech na Chrudimsku od Pozemkového fondu. Spor se táhne už desátým rokem, fond, kterému patřil rybník v době, kdy k průsaku došlo, tvrdí, že se s manželi Řandovými z mlýna snažil dohodnout, ti ale všechny návrhy odmítli. Majitelům tak nezbývá než podat žalobu.

Starý bítovanský mlýn koupili Řandovi před 23 lety. Prosakující voda z přilehlého rybníka jim o třináct let později způsobila značné škody. „V konírně stála voda, v kuchyni jsme měli vodu,“ vzpomněl majitel nemovitosti František Řanda.

V době, kdy k poškození došlo, spravoval rybník Pozemkový fond. Na něj se proto majitelé obrátili s žádostí o úhradu škody. „Požadujeme od Pozemkového fondu analýzu škod a jejich zaplacení,“ řekl František Řanda. Podle Danuše Řandové nejde manželům o opravu budovy, ale výhradně o odškodnění. „Stojí to hodně nervů a už nás to stálo i dost peněz,“ poukázala.

Pozemkový fond však nechce vzniklé škody zaplatit. Tvrdí, že ne vše, co Řandovi přičítají průsakům, skutečně způsobila voda z rybníka. Nabídli proto manželům pouze částečnou satisfakci. „Pozemkový fond zpracoval různé návrhy řešení včetně spolufinancování určitých údržbových či sanačních prací. Žádné z navrhovaných řešení však nebylo manželi Řandovými přijato,“ vysvětlila mluvčí fondu Monika Machtová.

Spor provázejí protichůdné znalecké posudky. Pozemkový fond již neočekává, že by se podařilo při vyřešit, a vyzval majitele mlýna k podání žaloby. „Fond je připraven akceptovat rozhodnutí nezávislého soudu,“ uvedla mluvčí Machtová. Obrátit se na soud doporučil Řandovým také ombudsman. Takový návrh je ale pro majitele starého bítovanského mlýna nepřijatelný – manželé tvrdí, že na soudní spor nemají dost peněz.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)