Soudili strážníky tak dlouho, dokud nepadl „správný“ rozsudek

Pardubice - Napočtvrté odsoudil pardubický okresní soud dva strážníky z Lázní Bohdaneč za zneužití pravomoci. Třikrát se soudce postavil na jejich stranu, třikrát jeho verdikt zrušil krajský soud. Nakonec případ dostal jiný soudce a uznal strážníky vinnými. Oba muži teď chtějí žádat o pomoc u Nejvyššího soudu, postavila se za ně i bohdanečská starostka. Tvrdí, že soud se nezabýval důkazy.

Strážníci se dostali do potyčky se spolujezdcem opilé řidičky. Později také použili donucovací prostředky na mladíka, který před nimi ujížděl. Při zákroku mu údajně vyrazili i část zubní náhrady. Soudce okresního soudu je ale několikrát zprostil obvinění. Krajský soud mu případ pokaždé vrátil. „Okresní soud opakovaně nerespektoval závazný právní názor, který ve věci zaujal krajský soud,“ potvrdila mluvčí Krajského soudu v Hradci Králové Jana Ela Kliková. 

Napočtvrté strážníky soudil jiný soudce. Uznal jejich vinu, jak říkají odsouzení - bez nových důkazů. Stačilo mu svědectví mladíka, který má již trestní minulost. Podle verdiktu strážníci překročili svoji pravomoc. „Strážníci městské policie nepostupovali v souladu se zákonem,“ řekla soudkyně pardubického soudu Anna Sobotková.

Strážník Patrik Trojan už městskou policii opustil, vleklým soudem byl znechucený. Velitel Pavel Řehoř pracuje dál. Starostka Lázní Bohdaneč Květoslava Jeníčková ho totiž odmítla postavit mimo službu, nad postupem justice kroutí hlavou. „Domnívám se, že se soud příliš nezabýval důkazy,“ podotkla. Případ bohdanečských strážníků může mít dopad i na jejich kolegy v ostatních městech. Po rozhodnutí pardubického soudu totiž není jasné, jak razantně mohou v krizových situacích vlastně postupovat.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)