V Liberci hořel panelák, záchranáři ošetřili šest lidí

Liberec – Liberečtí hasiči dnes vyráželi k jedenáctipatrovému domu v centru Liberce, kde navečer hořelo. Zdravotníci tam museli ošetřit šest lidí a hasiči evakuovali šestnáct osob. Na místě zasahovaly čtyři jednotky, k dispozici měly sedm cisteren a výškovou techniku. Příčinu ani výši škod zatím hasiči neznají.

„Dva lidé se nadýchali kouřem a na místě jsme ošetřili ještě čtyři další obyvatele domu. Zranění ale nejsou vážná,“ uvedla mluvčí záchranné služby Lenka Markovičová. Dva muže, kteří se nadýchali škodlivin, záchranka odvezla na další vyšetření do nemocnice.

Hasiči zasahovali v dýchacích přístrojích a postupně z domu pomohli šestnácti lidem. „Některé jsme vyváděli v maskách,“ uvedl velitel zásahu Lumír Jíra. „Nejvíce ohrožen byl muž, který se snažil požár botníku a dveří uhasit. Museli jsme ho vynášet ven,“ řekl.

O požáru v Matoušově ulici se hasiči dozvěděli v 17:31. Dým se valil z otevřeného okna v sedmém patře. „To bylo ale jen kvůli komínovému efektu, protože ohnisko požáru bylo nakonec nalezeno na chodbě ve 4. patře a až do jedenáctého byl objekt silně zakouřen,“ uvedla mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.   

Na místě zasahovaly čtyři jednotky, k dispozici měly sedm cisteren a výškovou techniku. Pod kontrolu dostali požár zhruba v 18:00, uhasili ho v 18:33. „Příčinu ani výši škod neznáme,“ dodala Štrauchová.