Spor Liberce s Eltodem nekončí, firma podává žalobu

Liberec – Firma Eltodo-Citelum nesouhlasí s kritikou liberecké radnice a proti květnovému vypovězení smlouvy se bude bránit u soudu. Eltodo kromě Liberce zajišťuje veřejné osvětlení a semafory v řadě českých měst včetně Prahy. Podle severočeského města je ale současná smlouva značně nevýhodná a firma si navíc neplnila své povinnosti. Firma to zpochybňuje a od soudu žádá, aby vypovězení smlouvy před čtvrtrokem prohlásil na neplatné.

Zástupci magistrátu jsou přesvědčeni o tom, že správu osvětlení si zajistí levněji, a vše hodlají převzít od nového roku. Smlouvu nakonec vypověděli kvůli údajnému nedodání dopravní ústředny, která má řídit provoz křižovatek. Firma Eltodo se ale nevzdává a obrátila se už na soud. Za šest let už firma ve městě investovala 112 milionů korun a další investice připravuje, jak dříve sdělil ředitel společnosti Václav Chmelík.

Smlouvu s Eltodem delší dobu kritizovala i opozice. Podle ní má město příliš slabou pozici při ovlivňování technického řešení ve svých ulicích a s vedením radnice se shoduje v možnosti výrazně ušetřit. Liberec zaplatí 64 milionů korun, z toho jen 33 milionů jsou podle firmy Eltodo náklady na správu systému, zbytek je splátka investic. Výpověď smlouvy by sice přišla na 90 milionů korun, které musí město firmě vrátit za realizované investice, avšak tato částka by se podle Baxy vrátila zhruba do pěti let.

Liberec řeší, kdo bude spravovat tamní semafory
Zdroj: ČT24

Liberec chce na údržby osvětlení vypsat veřejnou soutěž. Klade si ale podmínkou – o míře investic chce rozhodovat podle svého názoru a zásob v městské kase. Ročně by tak do správy, údržby a obnovy nemělo mířit víc než 35 milionů korun, z toho zhruba pět milionů by mělo jít do obnovy systému. „Věříme, že se nám mimo jiné podaří výrazně ušetřit třeba při nákupu elektřiny,“ doplnil primátorčin náměstek Jiří Šolc (Liberec občanům).

Eltodo-Citelum provozuje veřejné osvětlení ve zhruba 80 městech. Zakázku na správu osvětlení a křižovatek ve stotisícovém městě získalo v roce 2006 na 15 let. V Libereckém kraji využívají služeb firmy třeba ve Frýdlantu, Raspenavě, Lázních Libverda a Doksech.

Když firma před lety správu veřejného osvětlení v Liberci přebírala, bylo na hranici životnosti. Systém prošel opravami a modernizací, výměny se dočkala více než čtvrtina sloupů. Systém se z původních 12 tisíc svítidel rozrostl na více než 13 tisíc, přibylo hlavně osvětlení přechodů pro chodce. Světelných křižovatek bylo před lety ve městě 21, dnes je jich už 30.

Eltodo se kvůli sporu s Libercem obrátilo na soud (zdroj: ČT24)