Pacientka z Pardubic vyhrála spor kvůli dluhu za poplatek

Pardubice – Pacientka z Pardubic vyhrála spor s tamní nemocnicí o dluh z vystavené směnky. Žena ji podepsala na 30korunový poplatek, během několika let jí ale naběhl značný dluh, který po ní vymáhala soukromá firma. Nakonec soud nicméně rozhodl v její prospěch – na klíčové listině totiž chyběla adresa zdravotnického zařízení. Nedostatek ve směnce ale zřejmě nebyl ojedinělý a na soud se nyní pravděpodobně obrátí další pacienti.

Šestaosmdesátiletá pacientka podepsala v pardubické nemocnici směnku na 30 korun za regulační poplatek. Po uplynutí 4 let měla zaplatit dluh ve výši 6 700 korun. Částku už vymáhala soukromá firma, které dluhy svých pacientů nemocnice prodala. Soud ale rozhodl, že směnka nesplňovala předepsané normy. „Nebyla v ní uvedena adresa platebního místa,“ uvedla mluvčí soudu Jana Kliková.

Je pravděpodobné, že na soud se teď obrátí i další pacienti, kteří směnku podepsali. Právníci druhé strany s tím ale nesouhlasí. „Dle našeho názoru je směnka platná. V daném případě je místo placení pouze konkrétnějším údajem vůči místu vystavení,“ stojí ve vyjádření advokátní kanceláře Dvořák.

I pardubická nemocnice se brání tomu, že by prodala právně napadnutelné směnky. Přesto ale dlužníci problémové směnky nepodepisují. Nahradil je formulář o uznání dluhu, který má všechny právní náležitosti.

Od podepsané směnky k soudnímu sporu (zdroj: ČT24)