Obce na jihu Čech stále čekají na odškodné po bouřkách

Chelčice (Jižní Čechy) – Na odškodné stále čekají jihočeské obce silně poničené letními bouřkami. Kraj v srpnu slíbil, že ho vyplatí okamžitě. Nestalo se. První peníze přijdou obcím až v příštím týdnu. Silné letní bouřky zasáhly v kraji 60 obcí a způsobily v nich škody, které přesáhly 200 milionů korun.

Chelčice se už probraly z těžké rány, kterou jim zasadila letní bouře. Z desítek rozbitých střech zůstává přikrytá plachtou jediná. U Machů kroupy zničily úrodu i dům. I tady však opravy dokončili, pomáhala celá rodina. „Táta tady žije 70 let a za tu dobu prý tady nic takového nezažil,“ prohlásil Václav Mach. A místní autoservis už dnes má oproti začátku srpna novou střechu a uvnitř opět pracují mechanici. „Jedeme dál bez větších komplikací,“ uvedl automechanik Jan Valoušek.

Škody v obci přesáhly 2 miliony, radnice zhruba čtvrtmilionový příspěvek od kraje ještě nemá. „Byly tady škody na kanalizační síti, na veřejném osvětlení a zejména na komunikacích,“ konstatuje starosta Chelčic Jiří Iral (TOP 09). Voda poničila silnice také ve Zlaté Koruně. V některých místech museli sáhnout do obecní pokladny, aby cesty provizorně opravili.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Celkem 16 jihočeských obcí žádá o pomoc. Kraj v srpnu slíbil, že první miliony okamžitě pošle. O rozdělení peněz podle mluvčí ale musí rozhodnout zastupitelé. Proto se jejich výplata o měsíc zpozdila. „Příští týden v úterý bude rozhodovat zastupitelstvo. Pokud dojde ke schválení, mohou peníze okamžitě odejít na účty obcí,“ vysvětluje mluvčí Jihočeského kraje Kateřina Koželuhová.