Pražskou Loretu osvětluje starobylý kandelábr

Praha - Loretánskou ulici osvětluje osmiramenný kandelábr z druhé poloviny 19. století. Odlili ho v Komárovských železárnách a váží osm tun. Zdobí ho draci, rostlinné motivy i ženské postavy, přičemž ta na špici symbolizuje Prahu. Původně se jich vyrobilo na 160, deset z nich zdobilo Václavské náměstí. Město je ale poté přemístilo a v roce 1985 elektrifikovalo.

„Je to docela pozoruhodná věc, protože to jsou první velká svítidla veřejného osvětlení, která byla pro Prahu pořizována,“ podotkla vedoucí úseku restaurování a veřejné plastiky Galerie hlavního města Prahy Petra Hoftichová. V Praze se ale dochovaly pouze tři, jeden se čtyřmi plameny a dva s osmi. Ostatní skončily ve sběru.

Ten, který rozsvěcuje Loretánskou ulici, je montáží z několika lamp. „Když se v minulém století uvažovalo o tom, že se budou tato svítidla likvidovat, zůstával ten na Hradčanském náměstí na svém místě a plynárny měly na svém skladě zbytky. Pražští výtvarníci se rozhodli, že dají dohromady ten kandelábr vedle nás,“ dodala Hoftichová.

Rozsvícený zrestaurovaný kandelábr (zdroj: ČT24)

Kandelábr má teď za sebou šestiměsíční náročnou opravu. Během ní se do něj po sedmadvaceti letech vrátil plyn. A za zvuku ukulele se poprvé manuálně rozsvítil. „Celý kandelábr jsme rozebrali, odstranili jsme staré nátěry, sundali jsme oplechování luceren a do toho vyvinuli nové plynové hořáky,“ řekl restaurátor Ivan Houska.

Před šesti lety si podobnou opravou prošel i kandelábr na Hradčanském náměstí. Stejný osud teď nejspíš čeká i ten poslední dochovaný, čtyřplamenný na Dražického náměstí na Malé Straně.