Univerzity v Liberci, Plzni nebo Pardubicích nabízejí zdarma testy na metanol

Liberec – Liberecká technická univerzita nabízí zdarma testování podezřelého alkoholu na obsah metanolu. K testu stačí deset mililitrů nápoje, výsledek dostanou lidé do dvou dnů e-mailem, případně jim z laboratoře zavolají. Lidé mohou podezřelé láhve nosit od pondělí do pátku. Testování nabízí také akreditovaná laboratoř Zdravotního ústavu v Liberci, tam je to ale za poplatek.

K otestování v univerzitních laboratořích stačí deset mililitrů alkoholu. „Nejlépe ale bude, když si lidi přinesou celou láhev, my si odebereme potřebné množství a láhev majiteli vrátíme,“ doplnil Martin Stuchlík z univerzitního Ústavu pro nanomateriály a pokročilé technologie. Testování se provádí v budově A v Hálkově ulici a první láhve tam prověřili už dnes. Alkohol budou v laboratořích testovat i v neděli 30. září v rámci akce Univerzita dokořán, která je určena veřejnosti. 

Laboratorní vyšetření obsahu metanolu v alkoholických nápojích se provádí na infračerveném spektrometru, který ale ukáže jen to, zda tam metanol je, nebo není. „Pokud zjistíme ve vzorku určité riziko, prověříme ho ještě na plynovém chromatografu, který určí obsah metanolu s velkou přesností,“ vysvětlil Stuchlík. Výsledný test je podle něj majetkem majitele láhve a záleží na něm, jak s ním v případě prokázané závadnosti naloží. 

Univerzitní laboratoř není jedinou, která v Liberci nabízí testy nezávadnosti alkoholu, jako jediná je ale provádí zdarma. Testování nabízí také akreditovaná laboratoř Zdravotního ústavu v Liberci. „Zájemce zaplatí za test 230 korun bez DPH, zatím jsme prověřovali kolem 200 vzorků,“ uvedl ředitel ústavu Pavel Bernáth. Lidé, kteří mají obavy pít své starší zásoby, mohou zamířit také do Krajské nemocnice v Liberci. Za rozbor v laboratoři klinické a soudní toxikologie zaplatí kolem 560 korun. 

Otrava metylalkoholem byla zatím v Česku prokázána u 67 lidí, z toho 25 pacientů zemřelo a další budou mít trvalé následky. V Libereckém kraji byl zatím prokázán jediný případ - před týdnem se metanolem otrávil šestatřicetiletý muž z Libštátu na Semilsku. V jilemnické nemocnici mu pak naměřili 0,5 promile metylalkoholu a měl problémy s viděním. S největší pravděpodobností ale vyvázne bez následků. Šestatřicetiletý muž se otrávil závadným alkoholem ze šestilitrového barelu, který obsahoval 50 procent metanolu.

Testují také univerzity v Pardubicích a Plzni

Také pardubická univerzita testuje zdarma podezřelý alkohol na přítomnost metanolu. V kraji je to jediné zařízení pro veřejnost, proto jsou chemici od minulého týdne doslova zavaleni vzorky lihovin převážně z domácích zásob. V laboratoři katedry analytické chemie dosud přítomnost metylalkoholu neprokázali, od minulého týdne přitom v univerzitní laboratoři otestovali přes 120 vzorků. 

V Plzeňském kraji si mohou lidé nechat alkohol otestovat na Západočeské univerzitě v Plzni, tak tam probíhají testy zdarma. O testování je ale tak velký zájem, že musela univerzita zrušit středeční termín, kdy mohli lidé odevzdat nové vzorky. V nejbližších dnech škola oznámí termín náhradní. V Plzni se čeká na výsledky analýzy pět až sedm pracovních dní, ani tady ještě žádný vzorek metylalkohol neobsahoval.

Reportáže Michala Klokočníka a Miroslavy Vejvodové (zdroj: ČT24)