Na hradech a zámcích končí sezona

Praha - Během prodlouženého víkendu se završila hlavní sezona na hradech a zámcích. Od října mívají otevřeno už jen o volných dnech, kdy nacházejí cestu k památkám hlavně ti, kteří vyhledávají nižší ceny například za ubytování, třeba rodiny s menšími dětmi nebo senioři. Správci památek odhadují, že letošek bude co do počtu návštěvníků lepší než předchozí rok.

V říjnu se ve vizovickém zámku každoročně připravují na zimu. O víkendech bude ještě otevřeno, ale na plný provoz, který žádá vytápění všech místností, už nejsou peníze. „Prochladlý vzduch pak návštěvník svým dýcháním zahřívá, ten dech se sráží a ubližuje to předmětům,“ uvedla kastelánka vizovického zámku Jana Pluhařová.

Na hradech a zámcích končí sezona (zdroj: ČT24)

Na Slezskoostravský hrad z 13. století se mohou Ostravané podívat po celý rok. Zájem je velký, ročně přichází 150 tisíc lidí. Hrad byl blízko zániku, ale tvář mu vrátila teprve rekonstrukce v roce 2004. „V roce 2003 se hrad měl zbourat a lidi ani nevěděli, že je v Ostravě hrad, byl zapomenutý,“ doplnil správce hradu Karel Burda.

Jihočeský zámek Kratochvíle navštívily během prodlouženého víkendu stovky lidí. Renesanční památka se po dlouholeté rekonstrukci otevřela teprve loni a pro návštěvníky památek je tak neokoukaná. Na zámek jezdí především rodiny s dětmi a zájezdy seniorů.

Hrad Točník
Zdroj: ČT24

Středočeský hrad Točník přišel loni o medvěda Jardu. Už příští rok by se ale medvědi do výběhu mohli vrátit. „Sháníme dotace na dostavění starého výběhu a rozšíření,“ uvedla průvodkyně Soňa Šnajdrová. Točník zůstává otevřený i v říjnu, jen zavírá o hodinu dříve.

Většina menších hradů ale už ve všedních dnech svoje brány neotevře. Naopak ty větší, jako třeba hrad Loket, Karlštejn nebo zámek Hluboká, jsou přístupné návštěvníkům i v zimě.