Panteři brzy pojedou i po jihočeských kolejích

České Budějovice - Železničáři pokřtili novou elektrickou jednotku RegioPanter pro Jihočeský kraj. Dvouvozová souprava začne cestující vozit na trati mezi Strakonicemi, Českými Budějovicemi a Českými Velenicemi 9. prosince. Od minulého týdne už jezdí panteři ve východních Čechách, ve středu vyjeli poprvé mezi Pardubicemi a Jaroměří. České dráhy objednaly u největšího českého výrobce Škoda Vagonka 19 těchto vlaků za téměř 2,5 miliardy korun. Soupravy postupně zamíří i do dalších krajů.

Vlak RegioPanter, jehož cena činí 113 milionů korun, představili dnes na českobudějovickém nádraží zástupci Českých drah. „Věřím, že nový RegioPanter přinese očekávané zlepšení kultury cestování na železnici a zvýší zájem o veřejnou dopravu dotovanou z krajských prostředků,“ uvedl jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

Moderní souprava má kapacitu 147 míst k sezení. Vlak dosahuje rychlosti až 160 kilometrů v hodině. Ovšem jako pravidelný spoj na jihočeských železnicích bude jezdit pomaleji. „Tady se vyšplhá maximálně na 120 kilometrů za hodinu. A to jen ve vybraných úsecích,“ uvedl zástupce Českých drah pro jižní Čechy Jiří Kafka.

RegioPanter má bezbariérové prostory. Cestující ve vlaku informuje o průběhu jízdy aduiovizuální systém a mohou využít bezdrátového připojení k internetu. Další tři soupravy RegioPanter celkem za 339 milionů korun se mají na jihočeských železničních tratích objevit do roku 2014. Postupně nahradí klasické vlaky se zelenými vagony.