Kam s betonovými květináči, ptá se Praha 5 lidí

Praha - Tipy a náměty, co by radnice Prahy 5 měla dělat s problematickými obřími květináči rozmístěnými v této městské části, mohou lidé zasílat na speciálně vytvořenou webovou stránku www.stehujemeto.cz. Radnice kvůli stížnostem pozastavila projekt a vyjednala změny podmínek u poskytovatele dotace - Státního fondu životního prostředí. Díky tomu lze celý projekt změnit podle návrhů občanů, informoval radní Jaroslav Nedvěd (ČSSD).

„Máme vytipované nové lokality, kam by se nádoby měly převážet z míst, kde občanům nejvíce překážejí, zejména kde zužují pochozí šířku chodníku nebo překážejí záchrannému systému,“ uvedl Nedvěd.

Radnice už má připraveny vizualizace některých lokalit. Několikametrové květináče by měly zmizet například z Hořejšího nábřeží, Strakonické ulice nebo začátku ulice Nádražní. Naopak se uvažuje o umístění květináčů, do kterých by se měla později vysadit zeleň, na autobusové nádraží Na Knížecí. Radnice o tom jedná s pražským dopravním podnikem. „Ozelenily by se zde odstavné parkovací plochy. Zeleň zde nejen splní primární účel projektu, to je snížení emisní zátěže, ale zároveň nebude působit rušivým dojmem a nebude snižovat pochozí plochy,“ uvedl vedoucí odboru správy veřejného prostranství Lukáš Pokorný.

Praha 5 začala s rozmísťováním obřích květináčů na začátku prázdnin. Vyrobeno bylo celkem 245 nádob, v ulicích jsou umístěny asi dvě třetiny z nich. Některé budou znovu přemístěny podle návrhu občanů a odborníků. Městská část dostala na akci 16 milionů korun z Evropské unie, dalších 1,5 milionu korun doplatí ze svého. „Až budou nové lokality odsouhlaseny, dojde k přemístění a my máme v projektu zatím rezervu, takže i přemísťování bude hrazeno z rezervy,“ uvedl Nedvěd.

Za odstranění obřích nádob už vznikla petice, kterou podepsalo více než sedm stovek lidí, z toho 450 občanů Prahy 5. Peticí se tak musí zabývat zastupitelstvo. Petice žádá i zveřejnění všech studií a projektů a dohledání osob, které jsou za projekt „betonáčů“ zodpovědné.

Opoziční Strana zelených považuje aktivity radnice za „zoufalé kličkování“. „Dle veřejně dostupných informací z internetu je zcela zřejmé, že cena jednoho betonového kontejneru je zhruba poloviční vůči ceně, za kterou tyto kontejnery byly pořízeny radnicí. Celé to na nás působí, že někomu lehce přistálo v kapse kolem deseti milionů korun - o tolik levněji by se totiž daly vysázené květináče zajistit,“ sdělil Lukáš Budín (SZ).

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)