Pardubáky obtěžuje hluk z letiště, bude se měřit

Pardubice - Specializovaná firma dnes v okolí pardubického letiště začala měřit hluk. Místní si totiž už dlouho stěžují na to, že vojenští piloti překračují hlukové limity a porušují letové koridory. Samotné měření hluku ale lidi kritizují. Podle nich je zavádějící.

Odborníci rozmístili dvanáct stanovišť přímo na letišti a také na zahradách některých obyvatel Pardubic a okolních obcí. Některé přístroje na měření hluku budou pracovat dvacet čtyři hodin denně. Odborná firma má zjistit, jestli vojenští piloti porušují hlukové limity, letové hodiny a koridory. „Měříme okamžité hodnoty akustického tlaku, které jsou zaznamenávány do paměti přístroje. Následně budeme v laboratoři provádět analýzu,“ vysvětluje postup měření jednatel firmy měřící hluk Libor Ládyš.  

Mimo civilního leteckého provozu cvičí nad letištěm a v okolí i čeští letci, dále afghánští a američtí piloti. Svoje mise tady plní například i monitorovací letouny AWACS. Nejvíce ovšem okolní obyvatele trápí vrtulníky. „Největší hlukovou zátěží jsou pro nás vrtulníky, které létají čtyři minuty po sobě,“ vysvětluje obyvatel Pardubic Pavel Sedíkovský. 

Měření hluku už teď obyvatelé kritizují. „Měření by měla význam pouze v tom případě, kdyby měřila skutečnou maximální zátěž, ke které v tom výcvikovém roce dochází. V dané situaci ta měření neodpovídají zátěži, na kterou jsme už delší dobu upozorňovali,“ připomíná Pavel Sedíkovský. „Po dobu měření budou z letiště provozovány všechny typy letadel, které na tomto letišti standardně přistávají a vzlétají,“ říká velitel pardubického vojenského letiště Martin Janatka.    

Odborná firma bude hluk měřit dva dny. Výsledky zveřejní koncem listopadu.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)