Pražská zoo získala od Srí Lanky dvě slonice

Praha - Srí Lanka darovala pražské zoologické zahradě dvě mladé slonice indické. Skoro osmiletou Janitu a o rok mladší Tamaru dopraví na ruzyňské letiště v sobotu letadlo Hercules srílanské vojenské letky. Zvířata pocházejí ze sloní zoo v Pinnawale na Srí Lance. Pražská zoo poskytne zoologické zahradě v Kolombu na oplátku dva varany komodské, dva koně Převalského a také dva mladé hrochy.

Darování nové sloní dvojice, která rozšíří stávající pětičlenné stádo, předcházely podle ředitele pražské zoo Miroslava Bobka dva roky jednání. „Získání slonů je výsledkem dlouhodobé práce pana velvyslance Miloslava Staška, dalších pracovníků zastupitelského úřadu ČR v Dillí, ministerstva zahraničních věcí a také příznivců Zoo Praha,“ zdůraznil Bobek s tím, že jde o dar – navzdory tomu, jaká zvířata pošle Praha do Kolomba. Cena slonů je totiž mnohem větší než cena zvířat, která Srí Lance postoupí Česko.

Podle zoologického náměstka Zoo Praha Jaroslava Šimka se jedná o ojedinělý projekt, který bude mít mimo jiné značný přínos pro rozšíření genetické základny evropského chovu slonů indických. V uplynulých desetiletích získala Praha od srílanské vlády tři slony, dva samce a jednu samici. Tyto vztahy pomohly nejen současnému jednání, ale i v komunikaci se slony samotnými. Sinhálské povely totiž pražští chovatelé používají dodnes.

Jak se mluví se slonem?

Mezi deset nejčastějších každodenních povelů patří například Pojď ke mně, ve vokálním přepisu „meheda daha“, Couvni je „heta“, Pojď se mnou zní „daha“, odstup ode mě je „dahajda“ a příkazem Fuj! je ostré „pitět“. Zatímco doba učení některých povelů nepřesáhne týden, nejméně oblíbený pokyn k ulehnutí trvá naučit slona i měsíc. V této poloze je totiž nejzranitelnější.

  • Transport srílanských slonů zdroj: ZOO Praha
  • Srílanští sloni pro pražskou zoo zdroj: ZOO Praha

Let srílanského nákladního letounu má trvat osmnáct hodin a přeruší ho mezipřistání v Šardžá ve Spojených arabských emirátech a v turecké Ankaře. „V posledních týdnech se slonice učily chodit do přepravních beden, skutečná nakládka má začít v pátek odpoledne a letadlo Hercules C-130 by mělo odstartovat v sobotu v jednu hodinu ráno místního času,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Přistání na Letišti Václava Havla v Praze je plánováno na 18:20.

Protože srílanská strana slonice dopraví vlastním armádním letadlem, ušetří zahrada za komerční let, který by mohl vyjít až na pětinásobek nákladů spojených s cestou speciálu. Celkem projekt chystaný zahradou dva roky vyjde na 4,5 milionu korun. Po příletu do Prahy čeká příchozí slonice měsíční karanténa.

Slonice zamíří ke stávající pětici do nového pavilonu

Nový domov najde dvojice slonic v pavilonu, jehož dostavba finišuje v horní části pražské zoo. Už během jara se tam přestěhovaly z dosluhujícího starého pavilonu slonice Gulab a Shanti spolu se samcem Mekongem. Později přibyly z Rotterdamu březí slonice Donna a její dcera Tonya. Celkem tak stavbu za 400 milionů bude obývat sedm slonů s výhledem na brzký přírůstek. Zoo si přála ze Srí Lanky přivézt celkem čtyři slony, země ale nedává víc než dva.

Centrum v Pinnawale, odkud obě slonice přiletí, chová na 85 zvířat, a jde tak největší stádo slonů indických v lidské péči na světě. Areál je také jednou z největších turistických atrakcí země. Kromě příjmu ze vstupného si na svou péči vydělávají i sami sloni. Z jejich trusu se zde totiž vyrábí papír.

Reportáž Martina Ruska (zdroj: ČT24)

V červené knize ohrožených živočichů má slon indický status „ohrožený“. Odhadovaná srílanská populace až 4 000 slonů je po Indii a Barmě třetí největší na světě.